Gümülcine 28 Ekim’i öğrenci ve askeri resmi geçitleriyle kutlayacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine 28 Ekim’i öğrenci ve askeri resmi geçitleriyle kutlayacak

28 Ekim ulusal bayramı, Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) şehrinde de resmi geçit törenleriyle kutlanacak.

Saat 12:00’de Gümülcine merkezinde gerçekleşecek olan resmi geçitte öğrenciler, askerler ve dernekler yer alacak.

Resmi geçit töreni öncesinde ise, Kılıç Anıtı’na çelenk bırakma merasimi gerçekleşecek.

Ulusal bayram çerçevesinde tüm devlet daireleri, bölge idareleri ve belediyelere ait kurumlar, bankalar bayraklarla süslenecek.

28 Ekim’de ne kutlanıyor?

28 Ekim tarihi tüm Yunanistan’da ve hatta Güney Kıbrıs ve dünya üzerinde Yunan toplulukların bulunduğu bir çok yerde OHİ Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Öncelikle bilmeyenler için, Yunancada “Ohi” (Οχι) Hayır anlamına gelmektedir. Peki Yunanlar neden 28 Ekim’i “Hayır Günü” olarak kutlamaktadır? Bunun sebebi her resmi bayram gibi önemli bir tarihe dayanıyor.

II. Dünya Savaşı dönemlerinde birçok devletin göz diktiği Yunanistan toprakları Nazi ülkeleri başta olmak üzere tacize uğramaktaydı. Ve o dönemde İtalyan diktatör Benito Mussolini, Yunanistan’a göz dağı vererek karşı koymadan teslim olmalarını söylemekteydi. Ülkenin gerek mali gerekse de askeri donanım olarak fazla güçlü olmaması masadaki “teslim olma” seçeneğini güçlendiriyordu.

Fakat o dönem Yunanistan’ın diktatör lideri Giannis Metaksas 28 Ekim 1940 tarihinde İtalyan Büyükelçinin kendisine ilettiği Arnavutlukta’ki İtalyan askerlerinin Yunanistan’a girmesi konusundaki ültimatomuna karşı resmi bir dille bu teklifi reddetti. Bir diğer anlamda “Hayır” demiş oldu. İşte o günden bu yana her 28 Ekim, Yunanların resmi bayramı olarak kutlanmaktadır.

İtalyanlar “Hayır” diyerek direnen Yunan savunmasını kıramayınca İtalyanlara destek için devreye giren Hitler’in orduları Yunanistan’ı işgal etti.

Üç yıldan fazla süren Nazi işgalinde Yunanistan’da yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Açlıktan ölenler vardı. Büyük şehirlerde kedileri köpekleri yemek zorunda kaldı insanlar. Bir teneke zeytinyağı için servetler el değiştirdi. Bir parça kuru ekmek için insan onuru ayaklar altında çiğnendi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Belediye Otoparkında Ücretlere Zam Geldi

Gümülcine Belediyesi’ne ait olan ve ihaleyle işletimi özel şirkete devredilen otoparkta ücretlere zam geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...