Grip aşıları vurulmaya başlandı: Kimlere tavsiye ediliyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Grip aşıları vurulmaya başlandı: Kimlere tavsiye ediliyor?

aşı

Yunanistan’da Ekim ayında gribe karşı aşılama başladığından dolayı, 2 milyondan fazla grip aşısı eczanelere ulaştı.

Eylül ayında hem Yunanistan’da hem de Avrupa ülkelerinde çok sayıda vaka görüldüğünden, şimdiden grip aşısı olan birçok kişi var.

Mevsimsel gribi önlemenin en etkili yolunun, doğru ve zamanında uygulandığında grip virüsünün bulaşmasına karşı koruyan, ciddi grip komplikasyonlarına karşı korunmaya yardımcı olan ve buna bağlı olarak işe, okula ve diğer herhangi bir sosyal faaliyete devamsızlığı azaltan grip aşısı ile aşılamak olduğu belirtiliyor.

Her yıl olduğu gibi ve grip virüsü farklı alt serotiplere mutasyona uğradığından, 2022-2023 dönemi için grip aşısının bileşimi, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyelerine uygun olarak virüsün onaylanmış suşlarını içerdiği kaydedildi.

Yunanistan’da Ulusal Aşı Programı’na göre grip aşısı sistematik olarak ve öncelikli olarak aşağıdaki yüksek risk gruplarına ait kişilere (yetişkinler ve çocuklar) tavsiye ediliyor:

  • 60 yaş ve üstü kişiler
  • Aşağıdaki ağırlaştırıcı faktörlerden veya kronik hastalıklardan bir veya daha fazlasına sahip çocuklar (6 ay ve daha büyük) ve yetişkinler: Astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, şiddetli hemodinamik bozukluğu olan kalp hastalığı, immünosupresyon (kalıtsal veya edinilmiş), organ nakli ve kemik iliği nakli, orak hücreli anemi (ve diğer hemoglobinopatiler), Diabetes mellitus veya diğer kronik metabolik hastalıklar, kronik böbrek hastalığı, kronik karaciğer hastalıkları, nörolojik-nöromüsküler hastalıklar, Down Sendromu.
  • Hangi ayında olduğundan bağımsız olarak hamile kadınlar, lohusa ve emziren kadınlar.
  • Morbid obezitesi (Vücut Kitle İndeksi >40Kg/m2) olan kişiler ve BMI >95thETH olan çocuklar.
  • Uzun süreli aspirin kullanan çocuklar (örn. Kawasaki hastalığı, romatoid artrit vb. için).
  • 6 aylıktan küçük çocuklarla yakın temasta olan veya grip komplikasyonları riskini artıran altta yatan bir hastalığı olan kişilere bakan veya onlarla birlikte yaşayan kişiler.
  • Personel ve dahili öğrenciler (okullar, askeri ve polis okulları, özel okullar, vb.), yeni askerler, kronik hastalar için kurumlar ve yaşlılar için konaklama birimleri, gözaltı merkezleri gibi kapalı yerlerde çalışanlar.
  • Sağlık kuruluşlarında (tıbbi ve hemşirelik personeli, diğer çalışanlar, klinik uygulamada sağlık mesleği öğrencileri) ve mülteci-göçmen konaklama merkezlerinde çalışanlar.
  • Evsizler.
  • Veterinerler, kümes hayvanları yetiştiricileri, domuz yetiştiricileri, kesimciler ve kuşlar veya domuzlarla sistematik temas halinde olan kişiler.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...