Arnavutlar gitti, Yunanistan’da zeytinler ağaçlarda kaldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Arnavutlar gitti, Yunanistan’da zeytinler ağaçlarda kaldı

Arnavut medyası, Arnavut işçilerinin diğer Avrupa ülkelerine ve İngiltere’ye göç etmesi sonucunda Yunanistan’da tarımsal üretim ihtiyaçlarını karşılayacak işgücü eksikliği olduğunu yazdı.

Arnavut shqiptari.net, Yunanistan’da zeytin yetiştiricilerinin, insan gücü eksikliği nedeniyle zeytinlerini toplayamama riskiyle karşı karşıya oldukları için bu günlerde zor durumda olduklarını yazıyor.

Yunan zeytin üreticilerinin tam hasat için 10 bin işçiye ihtiyaçları olduğunu söyleyen site, ancak bu yıl 5 binden az işçiye sahip olduklarını, çünkü Arnavutluk’tan gelen çoğu mevsimlik işçinin gelmediğini belirtiyor.

Halkidiki vilayetinde yılda 80 bin ila 150 bin ton yemeklik zeytin veren yaklaşık 140 bin dönüm zeytin ağacı bulunmaktadır. Ancak bu zeytinler, onları hasat edecek işgücü sıkıntısı olduğu için muhtemelen ağaçlarda kalacak.

Bu yılki büyük işgücü sıkıntısının nedeni, geleneksel olarak bu tarımsal ihtiyaçları karşılayan Bulgar ve Arnavut işçilerin isteksizliği. Halkidiki İşçi Merkezi Başkanı Hristos Efremidis şöyle diyor:

‘Pandemi sırasında Balkan işçilerinin ülkemize girişi çok zorlaştı (sınır kapatma, pcr testi) ve birçoğu Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya pazarlarına yöneldi. Orada günlük ücretler daha yüksek ve şimdi orada çalışmayı seçiyorlar.’

Efremidis, bölgedeki Yunanlıların ise son yıllarda turizme yöneldiğini sözlerine ekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...