Yunanistan’da bir şişe kan 70 evro! Kan açığı büyüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da bir şişe kan 70 evro! Kan açığı büyüyor

Yunanistan hastanelerinde kan stoku olmaması nedeniyle, pekçok vatandaş, para karşılığında kan vermesi için insan bulmaya çalışıyor.

Kendisine de 6 aylıkken ‘Akdeniz anemisi’ teşhisi konan ve Atina’nın ‘Ayasofya’ Çocuk Hastanesi’nde biyopatolog olarak çalışan 56 yaşındaki Vana Mirilla, ‘Çaresizlikten bir anda 70-100 evro ödeyen insanlar tanıyorum’ diyor.

Biyopatolog, nöbetleri, kendi tıbbi randevularını, dışarı çıkışlarını, hayatının her faaliyetini kan nakli takvimine göre planlıyor. Bu çizelgenin tutarlı olmasının her talasemi hastası için ne kadar önemli olduğu aşikar. Ancak Yunanistan topraklarındaki ciddi kan kıtlığı nedeniyle son aylarda sıkıntılar yaşanıyor.

2022 yılının ilk yarısında 830 talasemili ve orak hücreli hastaya hizmet veren ‘Ayasofya’da 18.594 ünite kan alındı (6.883 hastane içi ve dışından kendi kan bağışçılarından, 681 ünite Ulusal Kan Bağış Merkezi’nden, 1.430 ünite diğer hastanelerden ve 9.600 ünite İsviçre’den).

Ancak altı aylık ihtiyaç 30.000 ünite kan olarak hesaplandı.

Son zamanlarda, kan stoklarını yönetmede sıkıntı yaşandığını belirten Mirilla, iki haftada bir 2 ünite kan transfüzyonu yapılan talasemi hastalarının çoğu, her hafta 1 ünite kan ile transfüzyona başlamıştır. Acil durum kandan mahrum bırakılamayacağı için geride kalanlar kan nakli yapılan hastalardır.

Biyopatolog, ‘Biz, kan almasak da hemen ölmeyeceğiz. On yıl içinde uzun süreli sağlık sorunlarına yol açabileceği veya pulmoner hipertansiyon geliştirebileceğimiz gerçeği kimseyi ilgilendirmiyor. Ancak bir bitkiyi saksıda bulundurup istediğiniz zaman sulamak olur mu’ diyor.

Kan nakli yapılan hastaların, nakillerini riske atmamak için tanıdık çevrelerinden kan bağışçılarını kendileri getirirdiklerini söyleyen Mirilla, ‘Geniş çevresi olmayanlar veya iki çocuklu aileleri Akdeniz anemisi olanlar ödemeli kan bağışçılarına başvurmak zorunda kalıyorlar. Çaresizlikten bir anda 70-100 evro ödeyen insanlar tanıyorum. Bu da bizi kan bağışının parayla yapıldığı zamanlara götürüyor’ dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...