Yunanistan’da her 10 küçük işletmeden 4’ü kilit vurma tehdidiyle karşı karşıya - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da her 10 küçük işletmeden 4’ü kilit vurma tehdidiyle karşı karşıya

Gümülcine Çarşısı Ermu
Fotoğraf: Azınlıkça

Yunanistan’da her 10 küçük işletmeden 4’ü kilit vurma tehdidiyle karşı karşıya görünürken, yüzde 6,5’i ise kilit vurma aşamasına gelmiş durumda.

Bunlar pandemi krizinin patlak vermesinden bu yana kaydedilen en yüksek oranlar olurken, takip eden ve halen devam etmekte olan enerji ve enflasyon krizinin ise belki de küçük ve orta ölçekli işletmelerin ayakta kalabilmesi için en büyük tehdit olduğunu göstermekte.

2022’nin ilk yarısında küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik ikliminin göstergesi, ekonomik faaliyetin tam olarak geri dönmesi, artan turist trafiği ve aynı zamanda iş destek önlemlerinin bir sonucu olarak önemli ölçüde iyileşmiş olsa da, yılın geri kalanı için tahminler hiç de iyimser değil.

Tahminlerin belirsiz bir karamsarlıktan değil, işletmelerin azalan likiditesinden, borçların birikmesinden ve talepte daha fazla düşüşe neden olması beklenen fiyat artışlarından kaynaklandığı ekleniyor.

Beklenti endeksinin 48 puanda, yani ekonominin borç krizinin ve ‘capital control’lerin etkilerini gösterdiği 2017 seviyelerinde olduğunu belirtmekte fayda var.

2022’nin ilk yarısı için kaydedilen toparlanma, küçük ve mikro işletmelerin yaşadığı ciddi likidite sorunlarının gölgesinde kalmış durumda.

Söz konusu işletmelerin yüzde 52,7’si nakit rezervlerinin azaldığını, yüzde 37’si ise likidite sorunu yaşadığını belirtiyor. Bu yüzde 37’nin yüzde 27,8’i hiç nakitlerinin olmadığını, yüzde 9,2’si ise nakitlerinin bir aydan az bir süre için yeterli olduğunu belirtiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...