Yunanistan’da her iki aileden biri yıpranmış mobilyalarını yenileyemiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da her iki aileden biri yıpranmış mobilyalarını yenileyemiyor

Yunanistan İstatistik Kurumu’unun (ELSTAT) yoksun üzerine yaptığı araştırmada, vatandaşların yaklaşık yüzde 14’ünün pekçok mal ve hizmetten yoksun olduğu görüldü.

2020 yılında gelire dayalı maddi ve sosyal yoksunluk araştırması, ülke nüfusunun yüzde 13,9’unun 13 mal ve hizmetten oluşan (maddi ve sosyal yoksunluklar) bir listeden en az 7’sinden yoksun olduğunu gösterdi.

Öte yandan 9 mal ve hizmetten oluşan (ciddi maddi yoksunluk) bir listeden en az 4’ünden yoksun olanların oranları ise yüzde 14,8’e tekabül ediyor.

Araştırmaya göre, 0-17 yaş arası çocuklar için maddi ve sosyal yoksunlukta, 2021’de (yüzde 13,4), 2020 yılına (yüzde 19,9) kıyasla 6,5 puanlık önemli bir azalma var. Bu azalma diğer yaş gruplarına göre en büyük azalma olarak kayıtlara geçiyor.

65 yaş ve üstü grubu ise, yüzde 0,3 puanlık bir azalma ile diğer yaş gruplarına göre en küçük (2020 yılında yüzde 10,6’ya kıyasla 2021’de yüzde 10,3) azalma yaşayan grup.

Verilere göre, ailelerin yüzde 56,9’unun yıpranmış mobilyalarını yenileyemedikleri, yüzde 48,6’sının bir haftalık tatil masraflarını karşılayamadıkları ve yüzde 46,3’ünün olağandışı ancak gerekli masrafları karşılayamadıkları tespit edildi.

Yoksul ailelerin yüzde33,8’i iki günde bir eşit besin değerine sahip tavuk, et, balık veya sebze içeren bir beslenmeden yoksun olduklarını belirtirken, yoksul olmayan hanelerin buna karşılık gelen yüzdesi yüzde 6,1 olarak tahmin edilmekte.

Yoksul ailelerin yüzde 81,7’si ve yoksul olmayan ailelerin yüzde 37,6’sı, aylık 410 evro civarındaki olağandışı ancak gerekli masrafları karşılamakta güçlük çekiyor.

Yoksul ailelerin yüzde 79,8’i bir haftalık tatil ücretini ödeyemezken, yoksul olmayan aielerin oranı ise yüzde 41.

Yoksul ailelerin yüzde 36,7’si kışın yeterli ısınmayı karşılayamadıklarını belirtirken, yoksul olmayan ailelerin oranı yüzde 12,8.

Konut maliyet yükünü kaldırmakta zorlanan ailelerin oranı yüzde 28,8, mal ve hizmet alımı için ihtiyaç kredisi alan ve taksitlerini ödemekte büyük zorluk çeken ailelerin oranı yüzde 36,2, sinema-spor-tiyatro gibi boş zaman etkinliklerine katılacak imkanı olmayan ailelerin oranı ise yüzde 28,5.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...