Batı Trakya’da müftülüklerle ilgili düzenleme Yunan Meclisi’nde - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da müftülüklerle ilgili düzenleme Yunan Meclisi’nde

Batı Trakya’daki müftülüklerle ilgili yasal düzenleme Yunan Parlamentosu’na gelmiş bulunuyor.

Yeni düzenlemenin ‘müftülüklerin ekonomik bağımsızlığını sağlamayı, müftülük ve müftünün çalışmalarını kolaylaştırmayı ve saygınlıklarını artırmayı’ amaçlandığı belirtilirken, müftünün dinî lider, kamu hizmeti lideri ve yargılama yetkisi sahibi olacağı kaydediliyor.

Yeni düzenlemede, müftü naibinin kararıyla Müslüman azınlıktan 33 kişinin yer alacağı bir Danışma Kurulu’nun oluşturulması, söz konusu 33 kişinin İslam bilimleri ya da Medreselerde ders verenler, imamlar, 240 İmam Yasası’yla görevlendirilenler ve önde gelen ilahiyatçılar arasından olacağı ve kura yöntemi ile belirleneceği kaydediliyor.

Düzenlemeye göre, söz konusu Danışma Kurulu, müftü adaylarının uygun olup olmadığına karar verecek, müftülük yapabilecek özelliklere sahip olanların isimlerini alfabetik sıraya göre belirleyecek ve Din İşleri ve Eğitim Bakanı’na iletecek.

Eğitim Bakanı’nın adaylar arasından birini seçerek Cumhurbaşkanlığı Kararnanesi’yle atayacağı vurgulanıyor.

Seçilme hakkı tanınmayan söz konusu düzenlemenin kapsamlı bir araştırma, Müslüman azınlığın doğrudan ilgili dini yetkilileriyle istişare, uzman bilim adamlarıyla işbirliği, mevcut uluslararası çalışma ve Trakya’nın Kalkınması için Partilerarası Komisyon’un önerileri çerçevesinde hazırlandığı ekleniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Prof Görür'ün İstanbul İçin Olası Deprem Uyarısı Batı Trakya'yı Etkiliyor Mu?

Profesör Dr. Naci Görür’ün İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili uyarıları sonrası akıllara Batı Trakya’da durum ne olur sorusunu getirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kaç Hasta Ameliyat Sırası Bekliyor?

Yunanistan genelinde 100 binden fazla hastanın ameliyat için sıra beklemesi, sağlık sistemindeki derin sorunları gözler önüne seriyor. Batı Trakya’da ameliyat olabilmek için sıra bekleyen hasta sayısı ise 12 bin 684.
Devamını oku...