Mustafçova Belediye Başkanı, hatim merasimi için okul bahçesinin verilmemesine tepki gösterdi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Mustafçova Belediye Başkanı, hatim merasimi için okul bahçesinin verilmemesine tepki gösterdi

Batı Trakya’nın İskeçe (Xanthi) ili İlköğretim Müdürlüğü, Gökçepınar (Glafki) köyünde hatim merasimi için okul bahçesinin bir günlüğüne tahsis edilmesi talebine ‘hayır’ cevabı verdi.

İlköğretim Müdürlüğü’nün, ‘Hatim törenlerinin kültürel açıdan eğitim ile bir bağının olmadığı’ gerekçesini ileri sürerek bu kararı verdiği aktarılıyor.

Olay tepkilere neden olurken, Mustafçova (Miki) Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Delihüseyin’in açıklaması şöyle:

“Her yıl bu zamanlarda bütün köylerimizde olduğu gibi, bugün Gökçepınar köyümüzde de hatim merasimi gerçekleşmiştir. Geçmişe dayanan kültürümüzün bir parçası olmuş geleneksel bir dini tören. Fakat bizleri çok rahatsız eden özellikle değinmek istediğim bir durum meydana gelmiştir.

Hatim yapan öğrenci velileri her yıl olduğu gibi İlkokulun Encümen Heyetinden misafirlere pilav ikram etmek üzere okul bahçesinin tahsis edilmesini talep etmişler ki, zaten hatim yapan öğrenciler aynı zamanda okulun da öğrencileridir.

Fakat bu kez önceki yılların aksine bir ilk gerçekleşerek, İlköğretim İl Eğitim Müdiresi ile Okul Müdürü, ‘Hatim törenlerinin kültürel açıdan eğitim ile bir bağının olmadığını’ öne sürerek okul bahçesinin veliler tarafından kullanılmasına izin vermemişlerdir.

İlköğretim İl Eğitim Müdiresinin ve İlkokul Müdürünün hiçbir ciddi dayanağı olmayan bu kararlarını şiddetle kınıyorum. Kur’an-ı Kerim Müslümanların kutsal kitabıdır, her Müslümanın evinde mevcuttur, okunur ve büyük bir saygı ile anılır.

Hatim ise kültürümüzün temeli ve en özel anlarındandır. Her aile çocuğunun hatim yapacak gününü büyük bir heyecanla beklemekte ve aylar öncesinden hazırlıklara başlamaktadır. Buna benzer görüş ve davranışlar toplum içerisinde sadece ayırımcılığa yol açmaktadır. Bizler her zaman kültürümüze örf ve adetlerimize sahip çıkarak buna benzer hal ve davranışlara karşı geleceğimizi belirtmek isteriz.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...