Eski Bakan Panayotis Lafazanis yeni parti kuruyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eski Bakan Panayotis Lafazanis yeni parti kuruyor

Yunanistan’da 1. SYRIZA-ANEL hükümetinin (Ocak-Ağustos 2015) Çevre ve Enerji Bakanı olan Panayotis Lafazanis, yeni bir parti kuracağını duyurdu.

Lafazanis, 2015 yazında SYRIZA-ANEL hükümetinin 3. Memorandumu meclise getirmesi sonrası ‘Hayır’ oyu vererek SYRIZA’dan istifa eden milletvekilleri arasında yer almıştı.

Hemen akabinde, Eylül 2015’te yapılan seçimlerde, SYRIZA’dan ayrılanlar öncülüğünde kurulan Halk Birliği (Laiki Enotita – LAE) partisinin lideri olarak seçimlere inen Lafazanis, partisinin 6 bin kadar oy nedeniyle baraja takılması (yüzde 2,9) meclis dışında kalmıştı.

Daha sonra LAE içerisinde de başlayan ‘çözülme’ ve istifalar gelince, parti 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 0,5’e kadar gerilemiş, Lafazanis de bunun üzerine LAE Genel Sekreterliği’nden istifa etmişti.

Daha sonrasında LAE’den de ayrılan Lafazanis, partinin çizgisinin yeterince yurtsever olmamasından dolayı partiyi suçlamıştı.

Uzun zamandır ‘sol’ kelimesini ağzına pek almayan eski Bakan, şimdilerde kurmaya hazırlandığı partinin ise ‘ülkenin kurtuluşu için bir yurtsever, sosyal, siyasi hareket’ olacağını kaydediyor.

Lafazanis’in ‘ülkedeki gerçek bir muhalefetin büyük ve genişleyen boşluğunu doldurmaya çalışan; kötü, itaatkar, oligarşik, kayırmacı, kleptokrat ve darbeci bir siyasi, ekonomik ve sosyal sistem karşısında, gerçek demokratik, kalkınmacı ve sosyal alternatif’ olmasını amaçladığını söylediği partinin ismi ise henüz açıklanmış değil.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...