Yunanistan’da nüfusun %80’i deprem tehlikesiyle karşı karşıya - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da nüfusun %80’i deprem tehlikesiyle karşı karşıya

Yunanistan’da nüfusun %80’i deprem tehlikesiyle karşı karşıya

Dünyada her üç insandan birinin deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlenirken, 40 yıl öncesine kıyasla bu rakamın ikiye katlandığı kaydediliyor.

Deprem bugün için dünyada insanların çoğunluğunu tehdit eden tehlikeler arasında yer alıyor. Bunun dışında 155 ülkede yaklaşık 1 milyar insan sel felaketiyle karşı karşıyayken, dünya nüfusunun %6’sı (414 milyon insan) ise dünyanın en tehlikeli 220 yanardağından birinin yanında yaşıyor.

Bu verilere Avrupa Komisyonunun Joint Research Center tarafından paylaştığı “İnsan Gezegeninin 2017 Atlası” adlı eserinde yer verildi.

Yunanistan’da durum ne?

Yunanistan ise nüfusunun %80’inden fazlasının deprem tehlikesiyle yaşadığı ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa’da 170 milyondan fazla insan (Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte biri) depremle karşı karşıyayken, deprem tehlikesinin en fazla olduğu ülkeler ise İtalya, Romanya ve Yunanistan olarak gösteriliyor. Yunanistan ayrıca tsunami riski taşıyan dünya ülkeleri sıralamasında da 16’ıncı sırada bulunuyor.

Seller karşısında ise Yunanistan nüfusunun sadece %1’inin (145 bin kişi) tehlike altında  olduğu belirtilirken, bu oran Portekiz ve İrlanda ile birlikte Avrupa ülkeleri arasında en düşük oranlar arasında yer alıyor.

Ancak 1975-2015 yılları arasında sel riski yaşayan Yunanların sayısı ise %44 oranında artmış durumda. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.