İskeçe’de jeotermal domates üreten şirketin başarı hikayesi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe’de jeotermal domates üreten şirketin başarı hikayesi

İskeçe’de jeotermal domates üreten şirketin başarı hikayesi

Taraşmanlı (Erasmio) köyü İskeçe (Xanthi) ilinin Nestos (Karasu) nehrine yakın olan ve sakinlerinin ekseri çoğunluğunun tarımla uğraştığı küçük bir köy. Ancak bir farkla…

Bölgede Yunanistan’ın en önemli jeotermal rezervlerinden biri bulunuyor, bu durum da çiftçilere yılın 365 günü jeotermal alandan istifade ederek neredeyse sıfır enerji maliyetiyle yüksek kaliteli zerzevat yetiştirmelerini sağlıyor.

Plastika Thrakis (Trakya Plastikleri) şirketinin bünyesinde barındırdığı Thrace Greenhouses’in tesisleri de Taraşmanlı’da bulunuyor. Şirket tarım ürünleri yetiştirirken jeotermal alanın bütün nimetlerinden faydalanıyor ve kurduğu seraların ısınma ihtiyacını da, sulama ihtiyacını da jeotermal enerji ile karşılıyor.

2013 yılında kurulan şirket ilk başta yola Elastron Agrotiki ile birlikte çıkmıştı. Ancak kısa süre önce Thace Greenhouses Elastron Agrotiki’yi de satın aldı. Yeni oluşum her iki şirketin gerek üretimde gerekse de idaredeki teknik donanım ve tecrübesinden istifade edecek.

Yapılan ilk yatırım 20 dönümlük bir araziyi kapsıyordu ve 2,3 milyon euro’ydu. Ancak yeni girişimcilik planı 60 dönüme daha 6,3 milyon euro yatırım öngörüyor. Şirketin planları arasında 10 yıl içerisinde 100 dönüme 15 milyon euro yatırım yapmak var.

Plastika Thrakis şirketinin tarım alanına yaptığı bu yatırım artık kâr vermeye başladı. 579 bin euro ciro yapan şirket 2015 yılını 1,03 milyon euro ciroyla tamamlarken, 2016 yılındaki satışlar 1,61 milyon euro’ya ulaştı. 2014 yılını zararla kapatan şirket geçen yılı kârla tamamlamayı başardı.

Şirketin ana hissedarı olan Haliroi ailesinin hidroponi (suda bitki yetiştirme) ile hiçbir ilişkisi yoktu. Ancak, jeotermal enerjinin kullanılmasının yaratacağı fırsatları öngören şirket bu alana yatırım yapma riskini aldı.

Böylece önemli bir yenilenebilir enerji kaynağını hidroponi ile birleştiren şirket üretim maliyetini önemli ölçüde düşürmeyi başardı ve ürettikleri ürünler de gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında rekabet edebilecek fiyatlardan piyasaya sunuldu.

Plastika Thrakis’in bir sonraki hedefi ise üretimi arttırmak ve Taraşmanlı’daki seralarını büyütmek. Bunun yanı sıra şirket satış ağını Yunanistan’da ve yurtdışında yeni piyasalara açılarak genişletmeyi de hedefliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et