Eski Yunan Cumhurbaşkanı Sercetakis öldü - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eski Yunan Cumhurbaşkanı Sercetakis öldü

Yunanistan’ın sabık cumhurbaşkanlarından hukukçu Hristos Sarcetakis hayata veda etti.

93 yaşındaki Sarcetakis tedavi gördüğü başkent Atina’daki Laiko Hastanesinde 3 Şubat Perşembe sabahı vefat etti.

Hristos Sarcetakis 1929 yılında Selanik’te doğdu. Selanik Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, birkaç aylık hukuk eğitiminin ardından 1955’te Yargı’ya girdi. Eğitim izniyle 1965-1967 yıllarında Paris’te Ticaret Hukuku ve Avrupa Topluluğu Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. Efi Argyriou ile evliydi ve bir kızları bulunuyor.

1963 yılında Selanik Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görev yaparken, sol görüşlü Milletvekili Grigoriou Lambrakis’e yönelik siyasi suikast davasında başarıyla müfettiş olarak görev yapınca uluslararası üne kavuştu.

1968’de cunta rejimi (askeri yönetim) sırasında, yargı tarafından görevden alındı ​​ve ardından iki kez tutuklandı, işkence gördü ve yaklaşık bir yıl boyunca yargılanmadan hapsedildi. Askeri yönetimin çöküşüyle ​​birlikte Eylül 1974’te Temyiz rütbesiyle yeniden devlet hizmetine alındı. 1981’de Temyiz Mahkemesi Başkanlığına, 1982’de Yargıtay Başkanlığı rütbesine terfi etti.

Hristos Sarcetakis,1985 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde PASOK partisi tarafından aday gösterildi ve 29 Mart 1985’te PASOK ve sol partiler tarafından Yunanistan Cumhurbaşkanı seçildi ve 5 Mayıs 1990’a kadar bu görevde kaldı.

Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı dönemde, geniş kitlelerce kabul gören “biz kardeş bir milletiz” sözü ve özellikle 1989-1990 yılları arasındaki zorlu süreçte Anayasa’ya riayet konusundaki kararlılığı ile tanındı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...