Batı Trakya’daki Koca Orman Avrupa’nın en güzel ormanlarından biri - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’daki Koca Orman Avrupa’nın en güzel ormanlarından biri

Yunanistan’ın Makedonya ve Batı Trakya bölgelerinin doğal sınırı olan Nestos (Karasu) nehrinin Okçular (Toksotes) kıyalarında Avrupa’nın en güzel ve değerli ormanlarından biri bulunuyor.

Yunancada da “Koca Orman” adıyla bilinen bu orman 27 kilometre uzunluğunda ve 3-7 kilometre genişliğinde. Koca Orman’ın eşsizliği tarihi metinlere de yansımış durumda. Herodot eserlerinde Kserksis’in ordusuna saldıran aslanların bu ormandan geldiğini yazarken, Aristoteles nehir kıyısındaki vahşi ormandan bahsediyor.

Koca Orman azınlıkça’daki habere göre ayrıca insanlığın doğaya karşı işlediği suçlardan birini de oluşturuyor. Zira II. Dünya Savaşı öncesinde 130 bin dönümlük bir alana yayılan orman Nestos Deltası’nın neredeyse dörtte birini kapsıyordu ve boyları 40 metreye ulaşan ağaçları barındırıyordu. Savaş sırasında ormanın hemen hemen yarısı alevlere kurban gitti. 1950’li yıllarda ise toprağın değerlendirilmesi amacıyla diğer yarısı yok edildi.

Ancak toprağın yüksek verimliliği kısa sürede yok oldu ve bölgede tarımcılıkla uğraşan çiftçiler burayı terk etmek zorunda kaldı.

Bugüne kadar yaklaşık 4.500 dönümlük ormanlık arazi çitlerle çevrili ve koruma altınmış durumda. Orman sadece Yunanistan açısından değil flora ve faunası ile bütün bilim dünyası için önem arz ediyor. Kavak ağaçları ormanın en değerli ağaçları arasında yer alırken daha birçok farklı cins ağaç bulunuyor. Ayrıca ıhlamur ağacının bir tür cinsi de sadece Koca Orman’da bulunuyor.

Diğer taraftan yaban domuzu, kurt, çakal, kokarca, tilki, tavşan ve ceylan gibi birçok hayvanın bu ormanda barındığı biliniyor. Şubat ayından Nisan ayına kadar ise arılar için inanılmaz bir kaynak teşkil ediyor.

Bundan 50 yıl önce Yunanlar ormanı faydasız bularak, verimli toprakları “yediğini” düşünüp yok etmeye karar vermiş olabilir. Son yıllarda ise bu felaketin büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor. Bugün için Doğu Makedonya-Trakya Ulusal Parkı İdaresi tarafından Koca Orman’ın UNESCO’nun koruması altına alınması için çaba sarf ediliyor. Koca Orman’ın yeniden adı gibi büyük bir orman olabilmesi için herkes bu çabaların olumlu sonuç vermesini temenni ediyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...