Dendias: Karşı karşıya olduğumuz birçok zorluğun ortak paydası Türkiye - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dendias: Karşı karşıya olduğumuz birçok zorluğun ortak paydası Türkiye

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, “Bölgede karşı karşıya olduğumuz birçok zorluğun ortak paydası, komşumuz Türkiye” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bölgesel konuları ele almak için Atina’da bir araya geldi.

Kıbrıs Rum basınında yer alan haberlere göre dörtlü zirvede, Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin yanı sıra Kıbrıs sorunu, Ortadoğu, Libya, Basra Körfezi ve Sahel konuları ele alındı. Ayrıca enerji işbirliği, pandemiyle mücadele, iklim değişikliği ve göç konularının da gündem maddeleri arasında bulunduğu açıklandı.

Yunanistan Dışişleri bakanı Dendias zirvede yaptığı konuşmada “Maalesef bu bölgede karşı karşıya olduğumuz birçok zorluğun ortak paydası […] komşumuz Türkiye” dedi. Türkiye’yi bölgede istikrara yönelik tehditlerden sorumlu tutan Dendias, göçmenlerin jeopolitik baskı uygulamak için bir araç olarak kullanılmasını da bu tehditler arasında saydı. Dendias, Belarus’un Polonya sınırına sığınmacıları yönlendirerek Ankara’nın taktiklerini kopyaladığını söyledi.

Yunanistan ve Fransa dışişleri bakanları dörtlü zirve öncesinde de iki ülke arasında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması başta olmak üzere bölgesel konuları görüşmek için bir araya geldi.

Dendias ikili görüşme sonrasında yaptığı açıklamada da İspanya ile Türkiye arasındaki savunma işbirliğini üstü kapalı olarak eleştirdi. Dendias, Avrupa Birliği ülkelerinin “Fransa örneğini izlemeleri ve savaş tehdidinde bulunan ülkelere silah satışında bulunmamaları” gerektiğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir görüşme yapmıştı.

Görüşme sonrasında Erdoğan, İspanyol-Türk ilk ortak uçak gemisinin denize indirildiğini, bunun daha büyüğünü yapma konusunda mutabık kalındığını söyleyerek “Büyük ölçekliyi daha sonra yapacağız. Değerli dostumla da mutabıkız inşallah. Büyük bir uçak gemisini mevcut şu andaki uçak gemisinin ardından yapmayı hedefliyoruz. Belki bununla birlikte denizaltı olayına da girme durumumuz olacak. Bunları etraflıca değerli dostum arkadaşımla bunları konuştuk. Savunma sanayinde birlikte yapabileceğimiz çok şeyler var İHA-SİHA-Akıncı gibi bu konularda da birçok adımları atabilme şansımız var ve İspanya’nın kendi ürünlerini yine aynı şekilde paylaşabilme imkanlarımız olacak” demişti.

Fransa, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs dışişleri bakanlarının toplantısı sonrası yapılan ortak açıklamada da uluslararası deniz hukukuna riayet etme çağrısı yapıldı ve bölgede istikrar ve güvenliğin ancak bu şekilde güvence altına alınabileceği belirtildi. Siyasi analistler bu sözlerin Türkiye’ye hitaben sarf edildiğini kaydediyor. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...