Yunanistan'ın en büyük kripto dolandırıcılığı: 500 bin dolar değerinde Bitcoin çaldılar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’ın en büyük kripto dolandırıcılığı: 500 bin dolar değerinde Bitcoin çaldılar

İngiltere’deki sözde emlak acentesinden emlak satın alma bahanesiyle Yunan şirket sahibinden 445 bin doların üzerinde kripto para çaldılar. Söz konusu vaka Yunanistan’da Bitcoin ile yapılan ilk büyük miktardaki dolandırıcılık oldu.

Kuzey Yunanistan Siber Suçlar Kovuşturma Şubesi, ülkenin bugüne kadar gerçekleşen en büyük kripto para dolandırıcılığını soruşturuyor.

Paris’te ikamet eden iki Rumen, hakkında suç örgütü ve elektronik dolandırıcılık suçundan açılan davayla ilgili olarak Salı günü Selanik’te tutuklandı.

Dava dosyasında ayrıca yabancı makamlarla işbirliği yapılarak aranan ve yurt dışında ikamet eden bir başka kişi de yer alıyor.

Siber Suçları Kovuşturma Şubesine şikayette bulunan Yunan vatandaşı emlak yönetim şirketi sahibi, yetkililere dolandırıldığını belirterek faillerin İngiltere’deki sözde büyük bir emlak acentesinden büyük ticari değere sahip gayrimenkul satın alma bahanesiyle kendisiyle temasa geçtiklerini söylediler.

Dolandırıcıların bahsettiği emlak ofisi gerçekte var olsa da faillerin açıkça bununla hiçbir ilgisi bulunmadığını bilmeyen kurban Salı günü iki dolandırıcıyla mülkün devrine hazırlanmak için toplantı yaptı. Toplantıda bitcoinleri görmek isteyen iki dolandırıcı mevcut döviz kuruna göre değeri 445.583 ABD dolarını aşan kripto paraları bir şekilde soğuk cüzdanla çalmayı başardılar.

Londra’daki mülkün satışının bitcoin ile olacağını söyleyen dolandırıcılar, Yunan iş adamına sadece soğuk cüzdanında yeterli bitcoini olup olmadığını görmek istediklerini belirttiler. Bu bahaneyle kodu hileli bir şekilde kopyalamayı başaran dolandırıcılar bitcoinlerin bulunduğu soğuk cüzdan belleğini çıkarırken yerine boş olan birebir benzeyen bir başka soğuk cüzdan belleğini koydular. Kurban dolandırıcılığı fark ettiğinde ise bitcoinler çoktan el değiştirmişti…

Derhal Siber Suçları Kovuşturma Şubesi yetkilileri ile temasa geçen işadamı nasıl dolandırıldığını aktardı. Polis derhal Selanik Havaalanı Polis Müdürlüğü Güvenlik Departmanı ile işbirliği içinde koordineli operasyonula iki Rumen yabancıyı yurtdışına gidecek uçaklarına binmeden önce yakalayarak tutukladı.

Tutuklananların eşyalarında üç cep telefonu, çeşitli belgeler ve diğer nesneler ele geçirilirken, cep telefonlarının üzerinde yapılan aramada faillerin soruşturulan olaya karıştığı tespit edilerek tutanak tutuldu.

El konulan dijital deliller, daha fazla laboratuvar incelemesi için Kuzey Yunanistan Kriminolojik Soruşturmalar Şube Müdürlüğü’nün yetkili dairesine gönderildi.

Zanlılar haklarındaki dava dosyasıyla birlikte yetkili Savcılığa götürülerek tutuklanırken EUROPOL ile işbirliği içinde 500 bin dolara varan kripto paranın akışı araştırılıyor.

Yunanistan Siber Suçları Kovuşturma Birimi yetkilileri, vatandaşları internet üzerinden gerçekleştirilen hukuka aykırı veya ayıplanacak eylem veya faaliyetleri isimli veya isimsiz olarak Siber Suçlar Soruşturma Müdürlüğü’ne aşağıdaki iletişim bilgilerinden ihbar edebileceklerini hatırlatıyorlar:

  • Telefon: 11188
  • ccu@cybercrimeunit.gov.gr adresine e-posta göndererek
  • Twitter üzerinden: @CyberAlertGR
  • Yunan Polisinin web sitesi aracılığıyla (https://portal.astynomia.gr)
  • Akıllı telefonlar (akıllı telefonlar) için hazırlanan uygulama üzerinden: CYBERKID

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...