Danışma Kurulu: Yunan devletinden yeni kesimhaneler ve yanlarına mescitler istiyoruz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Danışma Kurulu: Yunan devletinden yeni kesimhaneler ve yanlarına mescitler istiyoruz

Yunanistan’da Danıştay’ın helal ve koşar hayvan kesimleri ile ilgili aldığı zorlaştırıcı karar hakkında Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’ndan (BTTADK) açıklama geldi.

BTTADK açıklamasında hayvanların bayıltılarak İslami usullere göre kesilebildiğini vurgularken Yunan devletinden mezbaha sayılarının artırılmasını ve yanlarına küçük mescitler inşa edilmesini istedi. Yunanistan’da hayvanseverlerin helal kesime karşı açtıkları dava sonrasında Danıştay hayvanların bayıltılmadan kesilmesini yasaklamıştı.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun ilgili açıklaması şöyle:

“Hayvan kesiminin şartları konusunda ülkemizde uzun yıllardır süregiden bir tartışma mevcuttur. Diğer bazı dini cemaatlerle birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ve Yunanistan’da yaşayan diğer Müslüman cemaatleri de ilgilendiren bu hassas konudaki tartışmalar, Danıştay’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı bir kararla tekrar gündemin üst sıralarına taşınmıştır.

Bugüne kadar siyasi idare kurban ibadetini yerine getirmemize dönem dönem çeşitli zorluklar çıkartmış olsa da, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın Lozan Antlaşması’ndan doğan din ve vicdan hürriyetini de dikkate alarak, kurban döneminde hayvan kesimini bütünüyle yasaklamak gibi ciddi yaptırımlardan kaçınmıştı.

Hayvanseverler Konfederasyonu’nun konuyu Danıştay’a taşıması ve Danıştay’ın da 1981 yılında çıkartılan, ancak bugüne kadar hiç uygulanmadığını, günlük hayatımızdan bildiğimiz ve uygulanması için de hiçbir altyapı yatırımı yapılmayan bu yasaya göre karar verdiğini soydaş avukatlarla yaptığımız istişarelerden sonra anlamış bulunuyoruz. Bu aşamada gerekçeli kararın açıklanmamış olması sebebiyle elimizde bunun ötesinde detaylı bilgi bulunmamaktadır.

Her halükarda dinimizin de izin verdiği gibi hayvanları bayıltarak ve daha hijyenik koşullarda kurban edilmeleri için bölgemizde, birçok noktaya yeni kesimhanelerin inşası gerekmektedir. Ayrıca bu kesimhanelerin inşasında dinimizin kurban kesimi şartlarına riayet edilmesi ve kesim sonrası kılınacak şükür (Kurban) namazının ifası için kesimhanelerin yanına küçük mescitler yapılması da şüphesiz gereklidir.

Kesimleri Avrupa düzenlemelerine uygun olarak isteyen Danıştay kararı, umarız yetkililerin taleplerimizi karşılamak için ciddi adımlar atmasını da sağlar. Avrupa’da kurban kesimlerinde iyi niyet göstergesi olarak dini şartların dikkate alındığını ve öncelendiğini biliyoruz. Hem benzer bir uygulamayı hem de Lozan Antlaşması ile garanti altına alınan inanç hürriyetimizin ülkemiz Yunanistan tarafından dikkate alınmasını beklediğimizi saygıyla tüm kamuoyuna duyururuz.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

6 Yıl Sonra Tarihi Ziyaret: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina'da

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıl aradan sonra Yunanistan’ın başkenti Atina’ya tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından büyük önem taşıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Danışma Kurulu'ndan Türkiye’deki depremzedeler için yardım kampanyası

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK), Türkiye’deki depremzedeler için yardım kampanyası başlattığını açıkladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Danışma Kurulu 29 Ocak etkinliği düzenliyor

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK), 29 Ocak Milli Direniş Günü ve 29 Ocak vandalizm olaylarının yıl dönümü nedeniyle etkinlik düzenleyeceklerini açıkladı.
Devamını oku...