Bankalardaki Capital Controls değişiyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bankalardaki Capital Controls değişiyor!

Bankalardaki Capital Controls değişiyor!

Yunanistan programının ikinci değerlendirmesinin bütün aşamalarının tamamlanmasıyla Yunanistan Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığının sermaye kontrolleri (capital controls) ile ilgili yol haritasını açıklaması bekleniyor.

Euro2day.gr sitesinin haberine göre ilk aşamada yapılacak değişiklikler yastık altındaki ve yurtdışındaki paraların yeniden Yunan bankalarına çekilmesini hedefleyecek.

Para çekme limiti ne olacak?

Bankadan para çekme limitinin ise ilk aşamada haftalık 420 euro’dan 500 euro’ya çıkartılması öneriliyor. Ancak gerek Yunanistan Merkez Bankası gerekse de Avrupa Merkez Bankası yetkilileri şimdilik bu adım için erken olduğunu düşünüyor. Zira yılın ilk günlerinden Nisan ayına kadar mevduatlardaki azalma devam etmişti.

Bankalar ise aylık çekilebilecek para limitinin 2.000 euro’ya kadar genişletilmesini önermişti. Bugün için bankalardan her 15 günde bir toplam 840 euro’ya kadar para çekilebiliyor. İlk aşamada ise ay başından ay sonuna kadar istenilen anda 1.680 euro’nun çekilebilmesine imkân sağlanması planlanıyor.

Kritik değişiklikler

Bankalar için yeni hesap açma konusu da oldukça önemli. Yeni mevduat hesaplarının açılmasına ve mevcut hesaplara yeni ortakların ilave edilebilmesine izin verilmesi isteniyor.

Ayrıca Yunan bankaları, Avrupa Birliği’nin “yabancı bankalardan Yunan bankalarına geri getirilecek paralar için nakit çekme limitinin %60’a (bugün için bu limit %30) çıkartılması” önerisini de önemli buluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et