Evro krizi: Enflasyon son 13 yılın en yüksek düzeyinde - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Evro krizi: Enflasyon son 13 yılın en yüksek düzeyinde

Yunanistan üst üste gelen zamlarla sarsılırken enerji fiyatlarındaki artış Euro Bölgesi’nde enflasyona da tavan yaptırdı. Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 4,1 olarak tespit edildi.

Euro Bölgesi’nde Eylül ayında yüzde 3,4 olan yıllık enflasyon Ekim ayında yüzde 4,1 olarak ölçüldü. Ekim ayında Enerji maliyetlerindeki artış ise Euro Bölgesi’nde ortalama yüzde 23,5 olarak gerçekleşti. 19 ülkeden oluşan Euro Bölgesi’nde fiyat artışı son 13 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Bölgede enflasyon en son 2008 yılının Temmuz ayında bu kadar yüksek olarak tespit edilmişti.

Yüzde 4,1 ile Euro Bölgesi enflasyonu, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hedeflediği yüzde ikinin iki katını aşmış durumda.

Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde Perşembe günü yaptığı açıklamada, enflasyonun önümüzdeki yıl içinde düşeceğini söyledi.

Lagarde, Merkez Bankasının enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşılabilmesi için para politikası araçlarını güçlendirmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Avrupa Merkez Bankası 2023 yılında yıllık enflasyonu ise yüzde 1,5 olarak öngörüyor.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nden (Eurostat) yapılan açıklamaya göre, Ekim ayında en yüksek enflasyon oranları Baltık ülkeleri Litvanya (yüzde 8,2), Letonya (yüzde 6,0) ve Estonya’da (yüzde 7,4) gerçekleşti. Enflasyon, İspanya’da da yüzde 5,5, Belçika’da, yüzde 5,4, Lüksemburg’da yüzde 5,3 ve İrlanda’da yüzde 5,1 ile ortalamanın çok üzerinde ölçüldü. Portekiz’de tüketici fiyat artışları yüzde 1,8, Malta’da ise yüzde 1,4 oranlarıyla ortalamanın altında gerçekleşti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...