Mitarakis, 4 göçmenin öldüğü faciada sorumluluğu Türkiye’ye attı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Mitarakis, 4 göçmenin öldüğü faciada sorumluluğu Türkiye’ye attı

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis, 3 çocuk dahil 4 göçmenin hayatını kaybetmesine neden olan bot faciasından Türkiye’nin sorumlu olduğunu öne sürdü.

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis Salı günü Ege’de Türkiye’den Yunanistan’a yasadışı şekilde geçmeye çalışırken botun batması sonucu çocuklar dahil 4 göçmenin hayatını kaybetmesinden Türkiye’nin sorumlu olduğunu iddia etti. 

Başkent Atina’da basın toplantısı düzenleyen Bakan Mitarakis, kamuoyunda tepki uyandıran son göçmen faciasından bahsederken konuyu Türkiye’ye bağladı ve insan kaçakçılığını önlemek için Türkiye’nin daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

Mitarakis, 20’den fazla göçmenin bulunduğu botun Yunanistan’a doğru gelmesinin Türkiye sahillerinde engellenmediğini söylerken, “Bu suç çetelerinin acımasız gerçekliği, bu Ege’nin her günkü gerçekliğidir” dedi.

Hatırlanacağı üzere 26 Ekim Salı günü 26 göçmeni taşıyan şişme bot Ege denizinden Yunanistan’a geçmeye çalışırken kötü hava koşulları ve sert dalgalar nedeniyle batmıştı. Kurtarma ekipleri bottaki 22 kişiyi kurtarırken üçü çocuk ve biri kadın olmak üzere 4 göçmen ise hayatını kaybetmişti. Yunan yetkililer, göçmenlerin üzerinde kurtarma yeleği bulunmadığını açıklamıştı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile imzaladığı mülteci mutabakatına bağlı kalması gerektiğini söyleyen Mitarakis, Ege’de mülteci botları ve insan kaçakçılarına artık izin verilmemesi gerektiğini ifade etti. “İnsan hayatını korumak AB’nin temel görevlerinden biri olmalı” diyerek AB’ye de çağrıda bulunan Mitarakis, Yunanistan’ın aynı zamanda AB’nin sınırlarını koruduğunu belirtti.

Son dönemde Yunanistan, göçmenlere sert muamele ve geri itmeler nedeniyle eleştirilere muhatap oluyor. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...