Batı Trakyalı tûtûn üreticileri çaresiz: Birer birer terk ediyorlar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı tûtûn üreticileri çaresiz: Birer birer terk ediyorlar

Batı Trakya Tûtûn Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, “İsteseler de istemeseler de gidecekler, ailelerine destek olamayacaklar” dedi.

Batı Trakyalı tûtûn üreticileri, mesleğin son yıllarda giderek daha zor hale gelmesiyle umutsuzluk içinde. 

Kesilen destek ve yardım primleri, istikrarsız hava koşulları ve uluslararası fiyat rekabeti derken Batı Trakyalı tûtûn üreticileri birer birer tûtûn ekimini terk etmeye, başka bir ürün denemeye veya çalışmak için yurtdışına göç etmeye zorlanıyor.

Trakya Tûtûn Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat “İnsanlar her gün bırakıp gidiyor” yorumunda bulunuyor.

Tûtûn üreticilerinin bugünkü şartlarda memleketlerinde yaşayamadığını vurgulayan Hüseyin Esat, sektördeki kötü ekonomik etkilerin yerel esnaf üzerinde de domino etkisi yaratacağını ve böylece bölgedeki dükkanların da bir bir kapanacağı söyledi.

Batı Trakya’daki tûtûn mahsülünün durumunu bir cümlede özetlemek mümkün: İyi kalite, kötü fiyat! 

Bu yıl değişken hava koşullarına ve bol yağış olmasına rağmen, mahsuller kaliteli tûtûn verdi. Ancak sorun kalite değil, bu yılki satış fiyatları. 

Batı Trakyalı tûtûncû sattığı fiyatın yüzde 90’ını masraflara harcıyor. Üstüne üstlük Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Türkiye ve Sırbistan gibi çok daha düşük yaşam ve çok daha düşük ekim maliyetlerine sahip Balkan ülkeleri tûtûnû çok daha düşük fiyatlara satıyorlar ve rekabet sürüyor.

Primlerin kesildiği dönemden bugüne tûtûn ekili araziler her sene azalıyor. Tûtûn üreticileri sorunlarına çözüm için devletten yardım talep ediyor. Siyasiler destek sözü verse de uzmanlar tûtûn üreticilerinin durumunun her geçen sene daha da kötüye gideceğini düşünüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Prof Görür'ün İstanbul İçin Olası Deprem Uyarısı Batı Trakya'yı Etkiliyor Mu?

Profesör Dr. Naci Görür’ün İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili uyarıları sonrası akıllara Batı Trakya’da durum ne olur sorusunu getirdi.
Devamını oku...