Kabine değişikliği bekleniyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kabine değişikliği bekleniyor!

Kabine değişikliği bekleniyor!

Kathimerini gazetesinde çıkan analizde Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın aleyhine oluşmuş olan siyasi atmosferi değiştirmek için son kozunu oynamaya hazır olduğu kaydediliyor.

Bu son kozun ise Yunan ekonomisinin değişmeye başlamasından başka bir şey olmadığı ifade ediliyor.

Başbakan, SYRIZA ülkeyi 8 yıllık memorandum döneminden çıkardı ve istihdamda normalleşmeyi sağladı tezine siyasi olarak dayanabilmek için en azından 2018 sonbaharına kadar sürecek bir siyasi plan hazırlıyor. Bu hedefinde başarılı olabilmesi için ise ekonominin büyümeye başlaması şart. Ayrıca önümüzdeki yıllarda yüksek bütçe fazlalarının elde edilebileceğinin kesinleşmesi lazım ki 2019 yılından itibaren önlemler dışında hafifletici karşı önlemlerin de uygulanacağı retoriği devam edebilsin.

Bu anlamda her ne kadar mevcut aşamada Tsipras’ın kabine değişikliği gibi siyasi inisiyatifler alacağı yönünde bir his hakim olmasa da, yakın çevresi 22 Mayıs’taki Eurogrup toplantısında anlaşmanın tipik olarak da tamamlanmasıyla birlikte kabine değişikliğine gidilebileceğine işaret ediyor. Aleksis Tsipras’ın bu yazın “boşa” geçmesine izin vermemesi gerektiği yakın çevresince ifade ediliyor ve bunun için de eski %3’lük sol SYRIZA’yı temsil eden ve yük teşkil eden bakanlardan kurtularak yatırımcıları ülkeye çekecek ve kalkınma girişimlerinde bulunabilecek değişiklikleri bakanlar kurulunda yapması gerektiğini düşünüyor. Diğer taraftan, kabine değişikliği müzakerelerin tamamlanmasıyla hükümet için sayfa değişikliği mesajı da olabilir. Önlemlerin parlamentodan geçmesinin yol açacağı ve anketlere yansımaya başlayan siyasi bedelin bir bölümünü de üstlenilmesine yol açabilir.

Her halükarda, analizde, Yunan ekonomisinin önümüzdeki aylarda yeniden başlatılacağı hedefinin hayata geçirilebileceğine kesin gözle bakılması gerekiyor. Muhalefet kanadında ise Tsipras’ın planlamasının önümüzdeki aylarda çökebileceği ve “sıcak patatesi” Kiryakos Mitsotakis’in ellerine bırakmak zorunda kalabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Aksi takdirde ise Tsipras dört yıllık görev süresini veya en azından 2018 yılı sonbaharına kadar iktidarda kalmak için yoluna devam edecek. Gelecek yılın sonbaharına yapılan atıflar ise tesadüfi değil. Zira Aleksis Tsipras’ın 2019 bütçesini hazırlamaktan ve bununla birlikte emekli maaşlarına kesinti içeren önlemleri uygulamaktan kaçınacağı tahmin ediliyor. Böylece muhalefete geçerek “sağ parantez” senaryosuna yatırım yapabileceği düşünülüyor.

Hatırlatmakta fayda var: 2019 ylı Haziran ayında bir sondaki Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak, 2020 yılı Şubat ayında ise Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu şekilde, Aleksis Tsipras bir sonraki seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılan Kiryakos Mitsotakis’ten “rövanşı” alabilir.

Bu arada ise ülke yoğun bir kutuplaşmaya sürüklenecek ama bunu gerek SYRIZA gerekse de anamuhalefet partisi ND zaten arzuluyor. Bu bağlamda Kiryakos Mitsotakis her zaman erken genel seçim söylemini gündemde tutacak. Bu taktiği son dönemde PASOK lideri Fofi Gennimata da benimsemiş durumda.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et