Miçotakis: 'Türkiye' saldırırsa Fransa yardımımıza koşacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis: ‘Türkiye’ saldırırsa Fransa yardımımıza koşacak

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransız-Yunan savunma anlaşmasının iki ülkeden birine saldırılması durumunda birbirlerinin yardımına koşacakları anlamına geldiğini söyledi

Yunanistan Parlamentosu’nda onaylanması beklenen Yunan-Fransız savunma anlaşması hakkında milletvekillerine seslenen Başbakan Miçotakis, oylamada hayır oyu kullanacağını açıklayan SYRIZA partisine yüklendi.

Yaptıkları anlaşma sayesinde, üçüncü bir ülkenin iki devletten birine saldırması vdurumunda Yunanistan ile Fransa’nın birbirine askeri yardım yapacağını vurgulayan Miçotakis, “Akdeniz’de kimin kimi casus belli (savaş sebebi) ile tehdit ettiğini de hepimiz biliyoruz” dedi.

Miçotakis Meclis’te Casus Belli ifadesiyle açıkça Türkiye’yi kastederek, Yunan milletvekillerinden savunma anlaşmasına evet oyu vermelerini istedi.

1982 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS), kıyıdaş ülkelere karasularını 12 deniz miline kadar ilan etme hakkı veriyor. 

Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin taraf olmadığı sözleşmeyi 1995 yılında yürürlüğe koyan Yunanistan, ‘kendi stratejisine uygun zamanda Ege’de karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu’ ilan etmişti. 

Bunun üzerine 8 Haziran 1995’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ‘Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarmasının savaş sebebi (casus belli) sayılacağını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne askeri bakımdan gerekli olanlar da dahil olmak üzere tüm yetkilerin verileceğini’ açıklamıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...