Avrupa’da özerklik dönemi: Yunanistan ile Fransa savunma anlaşması imzaladı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa’da özerklik dönemi: Yunanistan ile Fransa savunma anlaşması imzaladı

Avrupa Birliği içerisinde artık özel ittifaklar dönemine geçiliyor. Fransa ile Yunanistan AB ve NATO’nun ötesinde ikili askeri savunma anlaşması imzaladılar.

Yunan-Fransız savunma anlaşması, Yunanistan tarafından toplam değerleri 3 milyar evroya ulaşan üç savaş gemisinin (Belharra fırkateyninin) satın alınmasını öngörüyor. Hatırlanacağı üzere Yunanistan Fransa’dan daha yeni, son teknoloji 18 adet Rafale Fransız savaş uçağı satın almıştı.

İki ülkenin askeri saflarını sıklaştıran ve Doğu Akdeniz’de ortak hareket etmelerini sağlayacak stratejik savunma anlaşması Paris’te imzalandı. Törende Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias hazır bulundular.

Törende yaptığı konuşmada Fransa olarak amaçlarının güvenlik işbirliğini güçlendirmek ve her iki devletin de egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak olduğunu söyleyen Fransız Cumhurbaşkanı Macron, “Yunan-Fransız işbirliğini dış politika ve askeri sanayi düzeyinde derinleştirmekten bahsediyoruz. Aynı zamanda Fransız-Yunan birlikteliğinden maksimum düzeyde yararlanabilmek amacıyla ve halklarımıza istihdam yaratmamızı da sağlayacak endüstriyel düzeyde işbirliğimizi yoğunlaştıracağız” dedi.

Amacın Avrupa egemenliğini güçlendirmek ve dünya barışını sağlamak olduğuna söyleyen Aynı zamanda, Fransız Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstikrar fayda sağlayacaktır. Ortak bir vizyonumuz var. Kendi çıkarlarımız ve istikrarımız. Yunanistan, tarif edilemez bir bağımsızlık yolunu izlemeyi ve Avrupa’nın kalbinde bir devlet olmayı başardı. Her zaman atan bir kalp”

Miçotakis: Yunanistan ve Fransa için tarihi bir gün

Başbakan Kiryakos Miçotakis de konuşmasında ikili savunma işbirliğinin geliştirmesine karar verildiği için bugün Yunanistan ve Fransa arasında tarihi bir gün yaşandığını kaydetti.

Miçotakis sözlerini şöyle sürdürdü:

“Savunma ve güvenlik işbirliği amacıyla stratejik bir ortaklık kurulmasına ilişkin anlaşmanın imzalanması, iki ülkenin AB ve NATO içerisinde birbirlerine karşı olan yükümlülüklerinin de ötesine geçen, güçlü bir ittifak geliştirdiği gerçeğini pekiştirmektedir. Ortak çabalarımız, Akdeniz’deki iklim krizinin yarattığı zorluklara göğüs gerdi. Ortak değerlere dayanan bağlarımız var. İnsan haklarında, devlet hukukun üstünlüğüne olan özgürlük inancı. Bugünkü gelişmeler, bu tutarlı rotayı pekiştiriyor ancak aynı zamanda Avrupa’daki zamanın taleplerine cevap veren bir girişimdir.”

Miçotakis’e göre, imzalanan savunma işbirliği anlaşması, daha geniş çevrede (Doğu Akdeniz) ülke çıkarlarını savunabilecek, barış ve ilerlemeyi garanti edebilecek, geleceğin bağımsız ve güçlü bir Avrupa’sının da yolunu açıyor.” 

Yunanistan imzaladığı anlaşma çerçevesinde Fransa’dan üç yeni Fransız Belharra savaş fırkateyni satın aldı ve bir tane daha alma ihtimalini açık bıraktı.

Avrupa’nın özerkliğine yönelik önemli bir adım

“Yunanistan ve Fransa tarafından Salı günü imzalanan savunma anlaşması, Avrupa’nın özerkliğine yönelik önemli bir adımdır” ifadelerini kullanan Miçotakis, “Kıtamızda çağın taleplerine yanıt veren bir girişimdir, çünkü Yunanistan ve Fransa’nın bugün Avrupa’nın stratejik özerkliğine yönelik ilk ve cesur adımı atıyorlar” dedi.

Kyriakos Mitsotakis sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Anlaşma, geleceğin özerk ve güçlü Avrupa’sının yolunu açıyor. Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi, daha geniş bir bölgede, Doğu Akdeniz’de, Ortadoğu’da, Sahel’de çıkarlarını savunabilecek bir Avrupa. Dünya barışını ve ilerlemesini garanti edecek araçlara, iradeye ve etkiye sahip bir Avrupa, sonunda jeopolitik gücünü ekonomik gücüyle hizalayacak bir Avrupa.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...