Yunanistan, Türkiye’yi AB’ye şikayet etti: Göçmenleri geri almıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan, Türkiye’yi AB’ye şikayet etti: Göçmenleri geri almıyor

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis, iade etmek istedikleri 1908 göçmeni aylardır geri almadığı gerekçesiyle, Türkiye’yi AB’ye şikayet ederek yardım talebinde bulundu.

Yunanistan, sığınma başvurusu reddedilen göçmenleri geri alması konusunda Türkiye’yi harekete geçirmesi için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na çağrıda bulunduğunu açıkladı.

Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis, AB Komisyonu ve FRONTEX yetkililerine gönderdiği mektupta, şu anda Yunan adalarında sığınma başvurusu reddedilen 1908 göçmen olduğunu belirterek, konuyla ilgili AB’nin yardımını istedi.

Yunanistan, Türkiye ile AB arasında 2016 yılında varılan mülteci mutabakatına göre, Türkiye’nin yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçen ve sığınma başvurusu reddedilen göçmenleri kabul etmekle yükümlü bulunduğunu belirtiyor. Buna karşılık AB, geri gönderilen her Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyeli göçmen alıyor. Bunun yanında AB, sığınmacılar için Türkiye’ye maddi destek sağlıyor.

Ancak Ankara, küresel koronavirüs salgını gerekçesiyle Mart 2020’den bu yana geri gönderilen göçmenleri kabul etmiyor. Mitarakis, Türkiye’nin geri dönüş sürecinde koronavirüs testi kullanabileceğini, ancak bunun yerine Ankara’nın yaklaşık 17 aydır işbirliğini reddettiğini öne sürdü. Yunan Bakan ayrıca, Atina’nın AB’yi Ocak ayında da aynı gerekçeyle yardıma çağırdığını, ancak bunun sonuç vermediğini hatırlattı.

Mitarakis, Yunanistan’ın, Türkiye’den hem göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesini hem de yasadışı sınır geçişlerinin önlenmesiyle ilgili mülteci anlaşmasında belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediğini söyledi.

Yunan adalarında şu anda 6 bin 650 sığınmacının bulunduğunu açıklandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...