GS-Yunanistan krizi ve Bakan Hardalyas'ın daha önceki akla ziyan tavırları - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

GS-Yunanistan krizi ve Bakan Hardalyas’ın daha önceki akla ziyan tavırları

Galatasaray-Yunanistan krizinin perde arkasını ve Türk takımının Yunanistan’a girişine izin vermeyen Bakan Nikos Hardalyas’ın daha önce Fenerbahçe ile ilgili yaptıklarını Evren Dede yorumladı.

Bugün size Galatasaray kafilesinin Yunanistan’a sokulmaması, yaşanan kriz ve ucu Fenerbahçe’ye kadar giden olayların perde arkasını aktaracağım. 

Biliyorsunuz Yunanistan’a Olympiakos futbol takımı ile hazırlık maçı için giden Galatasaray kafilesinin yaptırdığı PCR testleri Yunan yetkililer tarafından kabul edilmedi. 

Haberle ilgili yayını izlemek için videoya TIKLAYIN

GS futbol takımı yaklaşık iki saat havalimanında bekledikten sonra Fatih Terim’in kararıyla İstanbul’a dönme kararı aldı. 

Yaşanan gergin olayların ardından Galatasaray Kulübü’nden resmi açıklama geldi.

Galatasaray Kulübü’nden açıklama şöyle:

Dostluk havasında bir hazırlık maçı oynamak için gittiğimiz Atina’da, bugün yaşanan olayla birlikte bir Türk takımına karşı net bir ayrımcılık yapılmıştır. Türkiye ve Yunanistan arasındaki mutat diplomatik uygulama dışına çıkılarak zaten uluslararası alanda 72 saat geçerli PCR testleri kabul edilmemiş, yeni test istenmiş, teknik direktörümüz Sayın Fatih Terim ve bazı oyuncularımızın test için yapıcı davranmaları ve ilgili işlemleri yapmalarına rağmen son derece yakışıksız, hatta küstahça bir üslupla davranılmış, çıkarılan zorluklar artarak devam etmiştir. Yunan gümrük personeli ve emniyet güçlerinin bu tavır, uygulama ve davranışını asla kabul etmiyoruz.

Türk bayrağını büyük gururla formasında taşıyan, Avrupa’da Türkiye’yi defalarca temsil eden Galatasaray, ilk kez böyle bir saygısızlığa maruz kalmıştır.

Yönetim Kurulu olarak, hocamızla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda takımımızın derhal geri dönmesi kararını almış bulunuyoruz. Yapılan bu insan haklarına aykırı muamele için Yunan makam ve yetkililerinden ülkemiz adına özür bekliyoruz.

Bu süre zarfında olayın ilk anından itibaren bizleri yalnız bırakmayan, kafilemizle irtibatta olan, sorunu dostane ve diplomatik yollarla çözmeye çalışan, başta Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere, tüm Türkiye Cumhuriyeti Devlet Kurum ve yetkililerine teşekkür ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Galatasaray Spor Kulübü

Gördüğünüz bu sert açıklamanın ardından Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Galatasaray’ı almayan Yunanistan’ı kınadı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’a giden Galatasaray futbol kulübü kafilesinin Yunan yetkililer tarafından kabul edilmemesine tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Çavuşoğlu şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Galatasaray Futbol Takımımızın Yunanistan’da karşılaşmış olduğu iyi niyetten ve centilmenlikten uzak muamele kabul edilemez. Tüm takımlarımızın her zaman yanındayız!”

Yaptırdıkları PCR test sonuçlarıyla Yunanistan’a giden Galatasaray futbol kulübü kafilesinin Atina havalimanında tekrar rapid test yaptırmaması üzerine Yunan yetkililer tarafından ülkeye girişleri kabul edilmemişti.

GS futbol takımı yaklaşık iki saat havalimanında bekledikten sonra İstanbul’a dönme kararı almış ve yaşanan gergin olayların ardından Galatasaray Kulübü’nden resmi açıklama yapılmıştı.

Peki Türk tarafından bu kadar sert tepkiler gelirken Yunanistan’dan kim cevap verdi dersiniz? Yunanistan’da koronavirüs salgını boyunca adeta köy köy gezen ve salgına karşı mücadeleyi yürüten Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalyas. Bakan Hardalyas  Galatasaray’a giriş yasağı emrini ben verdim diye adeta meydan okudu. Size dediğim gibi Bakan Hardalyasın Fenerbahçe ile ilgili daha çok taze ve yunan kamuoyuna yansıyan bir skandalı olmuştu. Onu size bilahare aktaracağım ama önce hardalyas Galatasaray ile ilgili ne demiş gelin ona bakalım:

Olympiakos ile Galatasaray takımları arasında oynanacak hazırlık maçı için Yunanistan’a gelen Galatasaray futbol takımının ülkeye sokulmaması ile ilgili Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalyas açıklamalarda bulundu.

PCR testi ile Atinaya gelen ancak havalimanında raşid test yapılasına izin veremeyen Galatasaray kafilesini ülkeye sokmama kararını savunan Bakan Hardalyas, ”Yunanistan’da halk sağlığı konularında indirim yoktur ve yasaların uygulanması katıdır.” ifadelerini kullandı.

Hardalyas ayrıca, “Ülke vatandaşları için olduğu kadar ziyaretçiler için de İnsan haklarına tamamen saygı duyulmaktadır” yorumunu yaptı.

Olympiakos ile yapacağı hazırlık maçı nedeniyle Galatasaray futbol takımı İstanbul’da PCR testi yaptırarak Atina’ya gelmişti. Yunan kamu sağlığı protokolü çerçevesinde Eleftherios Venizelos Havalimanı’nda Galatasaray kafilesine rapor / hızlı bir test yapılmak istenince Türk ekip zaten uluslararası geçerliliği olan PCR testi ile geldikleri için bunu reddetti. Protokolün değiştirilmeyeceği belirtilerek Yunanistan’a girişlerine izin verilmeyince Galatasaray takımı Türkiye’ye geri dönme kararı aldı.

Çıkan kriz sonrası açıklamalarda bulunan Yunanistan Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalyas, ”Benim emrimle, Galatasaray ekibi üyelerinin ülkeye girişine izin verilmedi” derken, bunun, ekibin rapid testlerden geçmeyi reddetmesi nedeniyle yapıldığını söyledi.

Hardalyas, Yunanistan’a seyahat edenlerin uyrukları ve ülkeye giriş şekilleri ne olursa olsun, rapid veya PCR korona testine tabi tutulacaklarının sağlık protokollerinde açıkça belirtildiğini ve takım üyelerinin tamamına hızlı şekilde rapid test yapılması amacıyla ek ekipler gönderdiğini belirtti.

Yunanistan’a giriş protokollerinin uygulanamaması nedeniyle Olympiakos ile Galatasaray takımları arasında oynanacak hazırlık maçının iptal edildiğini kaydeden Hardalyas, Yunan mevzuatı hükümleri uyarınca hızlı testten geçmeyi reddeden Türk ekibine kendi emriyle ülkeye girişlerine izin verilmediğini açıkladı.

Kriz Hardalyas’ın açıklamalarıyla aslında daha da büyüdü: Bu sefer türk Dışilleri Sözcüsü Bilgiç: Yunanistan’ın Galatasaray’a tavrı Türkiye’ye yönelik tahammülsüzlüğünü gösteriyor dedi.

Anladığımız PCR testi yaptırarak Yunanistan‘a gelen Galatasaray futbol takımının Atina havalimanında rapid/hızlı test yapılmasını kabul etmemesi üzerine başlayan kriz karşılıklı açıklamalarla devam ediyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Galatasaray klübüne karşı yapılan uygulamayı, “Yunanistan’ın ülkemizin önde gelen takımlarından birini bu tür bir tavırla karşılaması, spor alanında dahi ülkemize yönelik tahammülsüzlüğünü göstermektedir” ifadeleriyle yorumladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç şu ifadeleri kullandı:

“Galatasaray Futbol Takımı kafilesi, 13 Temmuz 2021 akşamı Yunanistan’ın Olympiakos Futbol Takımı’yla özel maç yapmak üzere bugün (12 Temmuz) özel uçakla Atina’ya gitmiştir. Kafilemizin yaptırdığı ve sonuçları negatif olan PCR testlerinin geçerli sayılmaması ve tüm takımın yeniden test yaptırmasının istenmesi centilmenlikten ve iyi niyetten uzaktır. Bu keyfi yaklaşım ve kötü muamele üzerine takımımız, haklı olarak Yunanistan’a giriş yapmadan ülkemize geri dönmüştür. Yunanistan’ın ülkemizin önde gelen takımlarından birini bu tür bir tavırla karşılaması, spor alanında dahi ülkemize yönelik tahammülsüzlüğünü göstermektedir.”

Şimdi şu ana kadar yaşanan gerginlikleri ve karşılıklı açıklamaları aktardım. Gelin isterseniz size olayların bir de söylenmeyen perde arkasındaki iki önemli noktayı aktarayım:

Bunlardan birincisi Bakan Hardalyas’ın talimatıyla Fenerbahçelileri Yunanistan’a soktuğu iddiası. Evet yanlış duymadınız, Yunanistan’ın en saygın ve devlete göbek bağı bulunmayan Efimerida ton Sindakton gazetesi 7 Haziran sayısında manşetine taşıdığı haberle ülkede büyük tartışmalara neden oldu. Haberde, Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalyas’ın 22 Ekim 2020 günü oynanan Panathinaikos-Fenerbahçe basketbol maçı öncesinde Türkiye’den gelen ve yüksek ateş nedeniyle koronavirüs şüphelisi olduğu tahmin edilen Fenerbahçe taraftarlarını ülkeye soktuğu belgeleriyle haber yapıldı.

Gazeteci’nın imzasını taşıyan habere göre, Euroleague maçı öncesi Fenerbahçe taraftarlarının bazılarının ateşi yüksek çıkınca, görevli memurla lideri arasında şöyle bir diyalog yaşandı:

Memur: Fener kafilesinde dört kişinin ateşi yüksek.

Lider: Takım geçsin.

Memur: Emin misiniz?

Lider: Hardalyas’ın emri, uzatma!

Gazete, haberinde söz konusu SMS’leri de yayımladı.

Aynı gün OAKA stadında Panathinaikos-Fenerbahçe müsabakasının gerçekleştiği, ertesi gün Panathinaikos takımında ilk koronavirüs vakasının görüldüğü, iki gün sonra ise ikinci vakaya rastlandığı ekleniyor.

Şimdi son olarak dönelim 23 Eylül 2020 tarihine. O dönem hatırlayın Korona salgının en yoğun olduğu dönemler herkes maskeli kimse kimseye dokunmuyor karantinalar sürüyor evlerde insanlar. Neyse işte o dönem korobavirüsü bile şaşırmıştı. Çünkü salgın bulaşıcı maske takın tokalaşmayın diyen Bakan Hardalias gördüğü papazın şak diye elini öpmüştü

Olay şöyle gerçekleşmişti Yunanistan Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalyas, doğal afet yaşanan Kardiça’nın Oksia bölgesini ziyaret etmişti.

Özel helikopterle bölgeye gelen Bakan Yardımcısı, açıklamalarda bulunurken maskesini çıkarmazken, açık alanda ise maske takmadı.

Her ne kadar kalabalık ortamlarda açık havada dahi maske takılmalı diyen kendisi olsa da maske takmayan Hardalyas, üstüne üstlük bir de papazın elini öperken kameralara yakalanınca, ülke gündemine oturdu.

En son Bakan Kumuçakos’un kilisede papazın elinden yerken yayınlanan görüntüleri sonrası “Biz de Hristiyanız ama inanç gösterisi yapmıyoruz” açıklaması yapan Hardalyas’ın bu görüntüleri basında ve sosyal medyada sert tepkilere neden oldu.

Öte yandan Hardalyasın papazının elini değil de cüppesini öptüğü savunması yapılmıştı ancak uzmanlar bunun daha da tehlikeli olduğunu söylemişti.

Yine Hardalias, daha önce de karantinadaki Batı Trakya’daki Şahin (Ehinos) köyünü ziyaret ettiğinde de maskesiz olarak gezmiş ve büyük tepki toplamıştı.

Yani demem o ki sizin anlayacağınız koronavirüs salgınıyla mücadele eden Yunan Bakan Hardalias işine gelini yapan kendisi protokolleri keyfine göre uygulayan veya uygulamayan bir Bakan. Görülen o ki yüksek ateşli Fenerbahçelileri Yunanistan’a soktuğu için Haziran ayında Yunan kamuoyunda eleştiri yağmuruna tutulan Hardalias Galatasaray kafilesini fırsat bildi ve yerlere serilen kişisel karizmasını kurtarmak için popülizme başvurdu ve olan Galatasaray kafilesine oldu.

Tahmini okuma süresi 6 dakika

Home » GS-Yunanistan krizi ve Bakan Hardalyas’ın daha önceki akla ziyan tavırları

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bilgiç: Yunanistan’ın Galatasaray'a tavrı Türkiye'ye yönelik tahammülsüzlüğünü gösteriyor

PCR testi yaptırarak Yunanistan’a gelen Galatasaray futbol takımının Atina havalimanında rapid/hızlı test yapılmasını kabul etmemesi üzerine başlayan kriz karşılıklı açıklamalarla devam ediyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Galatasaray'a giriş yasağı için Bakan Hardalias: Emri ben verdim!

Olympiakos ile Galatasaray takımları arasında oynanacak hazırlık maçı için Yunanistan’a gelen Galatasaray futbol takımının ülkeye sokulmaması ile ilgili Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalyas açıklamalarda bulundu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’a alınmayan Galatasaray geri dönüyor: Sert açıklama geldi

Yunanistan’a Olympiakos futbol takımı ile hazırlık maçı için giden Galatasaray kafilesinin yaptırdığı PCR testleri Yunan yetkililer tarafından kabul edilmedi.
Devamını oku...