Dendias-Çavuşoğlu görüşmesi niçin bu kadar ılımlı geçti? İşte perde arkası - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dendias-Çavuşoğlu görüşmesi niçin bu kadar ılımlı geçti? İşte perde arkası

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Atina’daki son görüşmesi ve sonrasında verilen demeçler dikkat çekti.

Bugüne kadar alışılagelmişin dışında son derece ılımlı ve pozitif mesajların verildiği görüşmenin başlıca nedenlerinden biri, yapılan ekonomik işbirliği anlaşmasıyla ilişkilerin iyileştirilmeye çalışılması yönündeki ilk adım.

Bir başka unsur ise, 14 gün sonra Brüksel’deki NATO zirvesinde gerçekleşecek olan Kiryakos Miçotakis – Recep Tayyip Erdoğan görüşmesi sonrasında ilişkilerin başka bir aşamaya götürülmesi yönündeki ümit.

ABD Başkanı Biden’ın da katılacağı NATO zirvesinde her iki liderin de Biden’le görüşmesi bekleniyor.

Yine aynı şekilde ekonomik nedenler ve turizm sebebiyle Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’de gerginlik istemiyor olması bunlar arasında en önemli unsur.

Uzmanlar pek umutlu olmasa da 14 Haziran’daki NATO zirvesi sonrasında ikili ilişkilerde başka bir aşamaya geçilmesi ve sorunlara çözüm bulunamasa da iki ülkenin de karşılıklı olarak tansiyonu düşürmesi planlanıyor.

Yunan ve Türk devletleri birbirlerine bu kadar sert açıklamalar yaptıktan sonra nasıl oluyor da bir araya geldiklerinde gülerek sarmaş dolaş oluyorlar? Dİplomaside ve devletler arası ilişkilerde sık kullanılan Latince “Modus vivendi” sayesinde.

Modus Vivendi, uluslararası hukukta, uyuşmazlık içindeki iki devletin, temeldeki anlaşmazlığın çözümünü başka bir zamana bırakarak geçici bir durum ile yetinmeleri şeklinde yapılan anlaşmaya deniyor.

Bu yüzden de Türkiye devleti Gümülcine derken Yunanistan Komotini demeye, Türkiye Türk Azınlığı derken Yunanistan Müslüman Azınlığı demeye, Türkiye Fener papazı derken Yunanistan Konstantinopolis Ekümenik Patriği demeye devam ediyor ve devam edecekler…

Dolayısıyla hayal görmenin bir anlamı yok. Çözüm bulunamayan bu yazdığım sorunlar ve Ege dahil başka sorunlar Türk-Yunan ilişkilerinin kronik problemleri olarak kalmaya devam edecek. Ama çözüm bulunamasa da iki devlet yetkilileri sarmaş dolaş ve gülerek görüşmelere de devam edecekler. Etmeliler de…

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...