Spiegel: Tsipras’ın acılı anlaşması erken seçime yol açabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Spiegel: Tsipras’ın acılı anlaşması erken seçime yol açabilir

Spiegel: Tsipras’ın acılı anlaşması erken seçime yol açabilir

Alman Spiegel Dergisi “Tsipras’ın acı verici anlaşması” başlığı altında yayınladığı analizde Cuma günü Malta’da sağlanan anlaşmayı mercek altına alıyor.

“Malta anlaşması Yunanistan programının ikinci değerlendirmesinin tamamlanmasının yolunu açtığı için bir rahatlamaya yol açmış olabilir” ifadelerine yer verilen analizde “Ancak gelişmeler kutlamadan ziyade endişeye yol açıyor. Çünkü sağlanan anlaşma nihai anlaşma değil. Kreditörlerin temsilcileri Atina’ya Nisan ayı sonlarında dönecek ve devamında muhtemelen Mayıs ayında yeni bir Eurogrup toplantısı düzenlenmesi gerekecek. Yeni çatışmalar için oldukça fazla zaman var” çıkarımı yapılıyor.

Dergi bu çıkarımını ise Eurogrup toplantısında son derece önemli konuların ele alınmamasına bağlıyor ve şöyle diyor: “Yunanistan’ın kaç yıl boyunca bütçe fazlası elde etmesi gerekiyor? Borcun daha fazla hafifletilmesi için hangi şartlar gerekiyor? Başbakan Aleksis Tsipras Pazar günü yaptığı açıklamada hükümetin anlaşmayı sadece her iki konu da hallolduğunda uygulayacağını açıkladı”.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin %3,5 bütçe fazlası hedefinin 10 yıllık olmasını daha ilk başta önerdiğini hatırlatan Spiegel “bu zaman ne kadar fazlaysa, Yunanistan’a gerekecek borç kırpılması o kadar az olacak” diyor.

Tsipras için ise borcun hafifletilmesine yönelik orta vadeli önlemlerle ilgili koşullarda anlaşma sağlanmasının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Alman dergisi “İç siyasette bu her gün sınanan hükümet için önemli bir zafer olacak. Bunun dışında Yunanistan Avrupa Merkez Bankasının tahvil programının da en sonunda bir parçası olabilecek” ifadelerini kullanıyor.

Yunanistan’da fazlasıyla kesinti yapıldığını ancak buna rağmen sosyal sigorta sisteminin sürdürülebilir olmadığını, işsizliğin arttığını ve şimdi de vergiden muaf tutulan gelir sınırının daha da düşürülmesinin istendiğini kaydeden Spiegel şu sonuca varıyor:

“Yeni önlemlerin uygulanıp uygulanmayacağı ve kim tarafından uygulanacağı belirsiz. Seçimlerin yapılacağı 2019 yılı için Tsipras emekli maaşı kesintisinden kaçınmak istiyor. Ancak buna razı olmak zorunda kalması, Başbakanın vatandaşları daha erken sandığa çağırması ihtimalini artırıyor. Fakat erken seçimler Yunanistan’daki siyasi belirsizliği daha da arttırır. Muhafazakar ve reform dostu ND Partisi tek başına iktidara gelse bile, işler zorlaşabilir. Çünkü muhafazakarlar yeni kesintilere rıza göstermek istemiyor. İktidara gelmeleri durumunda yapılan yeni anlaşmayla ilgili yeniden müzakere yapacaklarını açıklamışlardı”. – azınlıkça

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et