Tarım işçisi bulamayınca kuşkonmazlar tarlada kaldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tarım işçisi bulamayınca kuşkonmazlar tarlada kaldı

Yunanistan’da mevsimlik işçi bulamadıkları için sıkıntı yaşayan tarım üreticileri hükümetin bir an önce soruna çözüm bulmasını talep ediyor. Kuşkonmaz üreticileri de sorun yaşayanlardan.

Küresel koronavirüs salgını nedeniyle sınırlar kapatılınca Yunanistan genelinde ekili tarlalar komşu ülkelerden gelen tarım işçilerinden mahrum kaldı. Ülkede özellikle Bulgaristan ve Arnavutluk’tan gelen mevsimlik tarım işçileri tarlalarda çalışıyordu. 

Son bir yıldır istedikleri ücrete mevsimlik işçi bulamayan tarım üreticileri ve kooperatifler hükümete veryansın ediyor. 

Biberleriyle ünlü Pella bölgesinin bir diğer önemli ekim ürünü de kuşkonmaz. Pella’da 1000 dönüm civarındaki araziye kuşkonmaz (asparagus) ekiliyor ve yüzde 90’ı ihraç ediliyor.

Bu sene koronavirüs salgını nedeniyle sınırlar kapatılınca bölge üreticileri kuşkonmazları hasat edecek işçi bulamıyor. Mahsullerin tarlada kalması durumunda hem bölge insanı hem de Yunan ekonomisi zarar edecek.  

Pella Biber Tarım Kooperatifi Başkanı Yorgos Konakoğlu tarlalardaki kuşkonmazların hasat edilmesi için 700’den fazla eğitimli ve deneyimli mevsimlik işçiye ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Bölgede 200 civarında göçmen işçi olduğunu kaydeden Konakoğlu, sadece kuşkonmaz üretmediklerini ve diğer ürünlerin de hasat edildiğini söyledi.

Bölgedeki Tarım Kooperatifinin 141 üyesi bulunuyor ve 1.000 dönümlük bir araziye kuşkonmaz ekiliyor. Bu sene 750 tonun üzerinde kuşkonmaz hasat edilmesi bekleniyor. Ancak bölgede şu ana kadar 50 ton kuşkonmaz bile toplanabilmiş değil. Eğer mevsimlik işçi sorununa bir çözüm bulunmazsa ürünün çoğu tarlalarda kalacak. 

Kuşkonmazlar hasat edilmedikleri her gün değerinin en az yüzde 30’unu kaybediyor. Vaktinde toplanmayan kuşkonmaz çiçek açıp yeşillendikten sonra satılamıyor. Bölgede birinci kalite kuşkonmaz üretiliyor ve ürünlerin yüzde 90’ı yurt dışına ihraç ediliyor.

Yunanistan genelinde yıllık 10-12 bin ton civarında kuşkonmaz üretiliyor. Kuşkonmazların tahminen 20 bin dönümlük bir arazide üretiminin yapıldığı tahmin edilmekte.

Batı Trakya’nın Evros bölgesinde Tihero ve Pithio’da da üretilen kuşkonmaz, Pella (Galatades, Kria Vrisi, Aziz Loukas ve Akrolimni köyleri), İmathia (Plati, Platanos), Kavala (Sarışaban – Hrisoupoli, Hrisohori) Larissa (Omolio ve Paleopirgos) ve Rodos adası dahil olmak üzere Kuzey Yunanistan’ın çeşitli bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Kuşkonmaz besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir. Haziran-Temmuz ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Sulak, kumlu ve killi, kuvvetli topraklarda, ormanlık yerlerde yetişir.

Yabani Kuşkonmaz nerede bulunur ve ne zaman toplanır?

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...