Bir Gümülcine geleneği: Cuma Simidi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bir Gümülcine geleneği: Cuma Simidi

Gümülcine (Komotini) şehrinin geleneklerinden birisi de, Cuma Simidi olarak bilinen ve cuma akşamları fırınlarda sıraya girilip alınan sıcak çıtır simitler olsa gerek.

Şehirde cuma akşamları fırınlarda sıra görürseniz, bilin ki sıcak çıtır simit almak için Gümülcineliler sıradalar.

Gümülcine’de Ramazan geleneği olan tulumba ve lokma tatlısından farklı olarak  bütün yıl süren cuma simidi geleneği, birçok ailenin cuma akşam yemeği olarak sıcak simit yemesiyle devam ediyor. 

Cuma akşamı geldiğinde, Gümülcineliler şehirde bu geleneği yaşatan 3-4 fırından birine akın ediyor ve uzun kuyruklar oluşturuyorlar.

Bazen, fırından taze çıkan simitleri bekleyenlerin uzun kuyruk oluşturduğunu da görmeniz mümkün. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle sosyal mesafenin korunduğunu da belirmemiz gerekiyor. Tabii, sıcacık simidin yanına bazen peynirli ve kaşarlı börek başta olmak üzere diğer ürünler de alınıyor.

Gümülcine’de Cuma akşamları acıkanların ilk aklına gelen yiyecek tercihleri arasında mutlaka sıcacık simit ve börek vardır. Hatta, Cuma akşamı çıkan taze simit vesilesiyle simit gecesi düzenleyen aileler bile oluyor. Evlerde çaylar demleniyor, peyniri, zeytini ve kaşarıyla sıcacık simitler afiyetle yeniyor. Buna tatlı sohbet ve muhabbet de eklenince, Cuma geceleri tam bir keyfe dönüşebiliyor. Gümülcine’de Cuma Simidi geleneği 20 yılı aşkın bir süredir günümüze kadar gelmiş ve devam ediyor.

Cuma Simidi geleneği, pazar günü kapalı kalan fırınların Cumartesi için diğer günlere kıyasla daha fazla ekmek üretmek zorunda kalması vesilesiyle zamanında başlamış. Cumartesi üretilecek ekmekler için zaten erkenden çalışmaya başlamak zorunda kalan Gümülcineli fırıncıların ekstradan simit ve börek üretmesi ilgi görünce, bu gelenek 20 yılı aşkın bir süredir devam ederek günümüze kadar gelmiş durumda.

Çıtır Sokak Simidi Tarifi

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Her Yerde’ Festivalinde Göz Doldurdu

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi, 17-18 Nisan tarihlerinde Yunanistan Bilim ve Teknoloji Derneği tarafından düzenlenen 4. Çevrim İçi Öğrenci Matematik Festivali’ne katılarak, matematiğin günlük hayatta ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Belediye Otoparkında Ücretlere Zam Geldi

Gümülcine Belediyesi’ne ait olan ve ihaleyle işletimi özel şirkete devredilen otoparkta ücretlere zam geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Karnaval Geçit Töreni Bu Akşam!

Gümülcine kenti bu akşam düzenlenecek Gümülcine Karnavalı Geçit Töreni ile renklerin, müziğin ve eğlencenin başkenti olmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...