Nihat Çolak: Neden daha önce Beyazıt Camisinin varlığını bilmiyorduk ve şimdi ne yapabiliriz? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Nihat Çolak: Neden daha önce Beyazıt Camisinin varlığını bilmiyorduk ve şimdi ne yapabiliriz?

03242017 06

Neden daha önce Beyazıt Camisinin varlığını bilmiyorduk ve şimdi ne yapabiliriz?
Nihat Çolak

Bunu utanç duyarak yazıyorum, Dimetoka’daki (Didimotiho) 600 yıllık bir tarihi eserin varlığını bu son yangından sonra duydum.

Yalnız ben mi daha önce duymamıştım diye merak ettim ve etrafımda küçük çapta bir anket yaptım. Sorduğum hiç kimse duymamış, bir kişi ise “Dimetoka nerede?” diye sordu. İşte etrafımızda ne var ne yok bilmiyoruz ya da “bizi ne ilgilendirir, kendi işimize bakalım ve neden karışalım ki, bu işle devlet ilgilensin” diye düşünüp gidiyoruz.

Bu 600 yıllık eserin varlığını hepimiz geç olsa da fark ettik fakat elimizden ne gelir, ne yapabiliriz haberleri takip etmekten başka. Yani Beyazıt Camisindeki bu yangın hakkında iyi bilgilenmiş bir kişi olarak her gün aklımda. Herhalde bir kaç gün sonra dikkatimi başka bir şeye veririm yine ve Beyazıt Camii meselesini unutur giderim. Böyle bir vurdum duymazlık bir Batı Trakyalı olarak beni çok rahatsız ediyor, kendimi daha da suçlu hissediyorum.

Bir yandan unutup gideceğim diğer yandan da hiçbir şey yapamayacağım. Tabi kendim dışında görevlerini yerine getirmediklerinden dolayı Beyazıt Camisini tamir yapanları suçlayacağım ya da devleti suçlayacağım. Bu suçlamalar bir dereceye kadar içimi rahatlatacak ama tabi bu Dimetoka Camisi için hiçbir işe yaramayacak.

Dimetoka’daki Beyazıt Camisi gibi bilmediğimiz ya da sahipsiz kalan kaç tane tarihi eserimiz var acaba? Yalnız Osmanlı tarihi eserleri dahil değil, bu topraklarda binlerce yıl yaşamış ve bize miras kalan bütün tarihi eserleri kastediyorum.

Haberleri takip etme dışında, hepimizin yapabileceği bir şey olmalı. Caminin yangından sonraki tamir faturası iki değil belki on katına cıktı. Caminin tamiri için yangından önce 50,000 bin euro ayrılmışsa, yangınla gelen zarardan sonra 500,000 belki de 1,000,000 euro gerekiyor.

Dimetoka’daki Beyazit Camisinin tamiri için bir fon oluşturalım ya da mevcut bir fona ekonomik destekte bulunalım. Ben de bu şekilde yardımcı olursam bir şey yapmayıp utanmaktan ve bu durumun değişmesi için katkıda bulunmaktan gurur duymuş olacağım.

Dimetoka Camisinin tamiri için resmî bir fon varsa lütfen paylaşalım. Eğer yoksa da nasıl böyle bir fon kurabiliriz?

Nihat Tsolak – 24.3.2017

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et