AİHM hakimliğine Batı Trakya’dan Yannis Ktistakis seçildi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

AİHM hakimliğine Batı Trakya’dan Yannis Ktistakis seçildi

AİHM hakimi seçilen Yannis Ktistakis

Batı Trakya’da şeriatın kalkması için mücadele veren hukukçu Yannis Ktistakis Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) Yunan hakim olarak seçildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yunanistan adına görev yapacak hakimi belirledi. Oylamada Batı Trakya’daki şeriatın kaldırılması için mücadele eden ve İstanbul Rum Ortodoks Patrikliği’nin de hukuki sorunlarıyla ilgilenen Yannis Ktistakis seçildi. Ktistakis 9 yıl boyunca görev yapacak.

Gümülcine’deki Trakya Dimokritos Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doçentlik görevinde bulunan Yannis Ktistakis aynı fakülteden mezun olmuştu. 

Batı Trakyalı Müslümanlara zorla şeriatı uygulattığı için Yunanistan’ı AİHM’de mahkum ettiren Hatice Molla Sali’nin avukatlığını da üstlenen Yannis Ktistakis, kararın Yunanistan’ın 47 Avrupa ülkesi arasında Şeriat’ı uygulayan tek ülke olduğunu ortaya koyduğunu kaydetmişti.

Dava sürerken dönemin SYRIZA hükümeti, şeriatı kaldırmış ve müftülükleri naip seviyesine indirerek seviyesini düşürmüştü.

Ktistakis, “Hiçbir Avrupa ülkesinde hiçbir azınlık kendi yargıcına ve kendi hukukuna sahip değil. Bunu sadece biz tuttuk, bazen Lozan bazen de Sevr anlaşması bunu öngörüyor diyerek. Oybirliği ile alınmış bu son karar, tüm bu efsaneleri ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Yannis Ktistakis’in AİHM hakimi seçilmesini Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou tebrik etti. Cumhurbaşkanı “Hukuk Profesörü Yannnis Ktistakis’i, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Yunanistan Hakimi olarak seçildiği için içten tebrik ediyorum. Kendisine iyi bir dönem diliyorum.” ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...