Yunanistan Parlamentosu Rafale savaş uçaklarına onay verdi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Parlamentosu Rafale savaş uçaklarına onay verdi

Rafale savaş uçağı

Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin güçlendirilmesi amacıyla Fransa‘dan alınacak Rafale savaş uçakları için Parlamentodan onay çıktı.

Doğu Akdeniz ve Ege’de savunma hattını güçlendirmek isteyen Yunanistan ordusu askeri varlığını güçlendirmeye devam ediyor.

Yunan Parlamentosu, Fransız yapımı 6 yeni ve 12 ikinci el olmak üzere toplam 18 Rafale savaş uçağının alınmasını öngören anlaşmayı onayladı.

Yapılan oylamada sadece Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve eski Ekonomi Bakanı Yanis Varoufakis’in Mera25 Partisi ret oy kullandı.

ND Partisi, ana muhalefet SYRIZA ve KINAL partileri anlaşmayı büyük çoğunlukla kabul etti.

İkinci el Rafale uçaklarından ilk altısının Temmuz’da Atina’ya teslim edilmesi bekleniyor.

Anlaşmaya göre altı yeni Rafale uçağı 2022’de, kalan 6 adet kullanılmış Rafale ise 2023’te teslim edilecek.

Uçaklar aynı anda 40 hedefi püskürtebilecek kapasiteye sahipler. Üzerlerinde Exocet, Scalp, Mica ve Meteor füzeleri taşıması öngörülen Rafale jetleri için bütçeden 2 milyar 490 evro ayrıldı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopoulos, Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağının acilen alınmasına gerekçe olarak, geçtiğimiz yıl Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yaşanan gerginliği gösterdi.

Panayotopoulos, “çok yönlü tehdit ve provokatif eylemleri püskürtme yetenekleri olan Rafale uçaklarının Yunan Hava Kuvvetleri’nin caydırıcı gücünü artıracağını” dile getirdi.

Yunanistan’ın bu amaçla 4 adet de yeni fırkateyn satın alacağını belirten Bakan Panayotopoulos, Fransız yapımı Belharra tipi gemiler için de Fransa’dan gelen önerilerin incelendiğini kaydetti.

Parlamentodan gelen onayın ardından Fransa Savunma Bakanı Florence Parly önümüzdeki günlerde Atina’ya gelerek iki ülke arasındaki anlaşmayı imzalaması bekleniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...