PAME’li öğretmenlerden pilot anadil uygulamasıyla ilgi ilgili açıklama - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

PAME’li öğretmenlerden pilot anadil uygulamasıyla ilgi ilgili açıklama

PAME’li öğretmenlerden pilot anadil uygulamasıyla ilgi ilgili açıklama

Eğitim Bakanlığının azınlık nüfusunun yaşadığı bölgelerdeki anaokullarında pilot olarak hayata geçireceği anadili uygulaması ile ilgili bir açıklamada Doğu Makedonya Trakya Eyaleti PAME üyesi eğitimcilerden geldi.

“Sınıfsal sendikalist hareket, ilkesel olarak azınlıkların haklarına saygı duyuyor ve bunlar için mücadele ediyor. Azınlıklar, halklar arasında dostluk köprüsü olabilir ve olmalıdır” ifadeleriyle başlayan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

“Eğitim devletin yükümlülüğü ve din, dil ve köken bakmaksızın bütün vatandaşların hakkı olmalıdır. Bu nedenle de bütün düzeylerde devlet bütçesinden ücretsiz eğitim sağlanmalıdır. Eğitim 18 yaşına kadar zorunlu olmalıdır ve bugün için uluslararası anlaşmalar ve mevcut mevzuata dayanarak işleyen azınlık okullarının da dahil olacağı 12 yıllık devlet ve ücretsiz bir okul aracılığıyla sağlanmalıdır. Bunun öncesinde iki yıl okul öncesi eğitim verilmelidir.”

Açıklamanın bir diğer bölümünde ise “Çocukların ana dilini bilen ve anadilinde iletişime geçen bir yardımcının sınıfta bulunmasının, bugüne kadar farklı dili olan öğrencilerden elde edilen tecrübelere göre anaokulu öğretmeninin işleyişini iptal etme tehlikesi bulunuyor.”

İşçi Mücadele Örgütü PAME eğitimcilerinin bu bağlamda sunduğu öneriler arasında “iki yıllık okul öncesi eğitimin zorunlu olması, azınlık çocuklarının da çağdaş ihtiyaçlarını karşılayacak çağdaş okul öncesi altyapıların oluşturulması, özel ihtiyaç sahibi azınlık çocuklarının da ihtiyacını karşılayacak Özel Eğitim altyapılarının oluşturulması, eğitimcilerin almış oldukları eğitim çerçevesinde çocukların anadiliyle ilgili temel eğitim alması” yer alıyor.

İşte açıklamanın Yunanca tam metni!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et