Sınıflarda pencereler 5’er dakika açık tutulacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sınıflarda pencereler 5’er dakika açık tutulacak

Pazartesi gününden itibaren Yunanistan genelinde anaokul ve ilkokullarda dersler başlıyor. Sınıflarda 20 dakikada bir 5’er dakika açık kalacak pencerelerle dersler yapılacak.

Yunanistan genelinde anaokulu ve ilkokullarının 11 Ocak Pazartesi günü yeniden açılması çerçevesinde sınıflarda koronavirüs salgınına karşı yeni önlemler alınacak.

Bilim insanları sınıfların düzenli olarak havalandırılmasının, iç ortam havasının kalitesini iyileştirdiği ve iç ortam havasındaki patojenik mikroorganizmaların konsantrasyonunu azalttığını söylüyorlar. Bu nedenle virüsün yayılma riskini azaltmak amacıyla okullarda sınıfların havalandırılması gerekiyor.

Sınıfların aşağıda bahsedildiği şekilde sık ve programlı şekilde havalandırılmasına özen gösterilmesi gerekiyor:

1. Dersler başlamadan önce sınıflar en az 15 dakika tamamen havalandırılmalıdır.

2. Pencereler teneffüslerde, öğle yemeklerinde ve öğrenciler sınıftan ayrıldıktan sonra en az 15 dakika tamamen açık olmalıdır.

3. Dersler sırasında, iç havayı tamamen yenilemek için sınıfların pencereleri her 20 dakikada bir en az 5 dakika veya 45 dakikalık öğretim saatinde bir kez tamamen açık olmalıdır. İç ve dış mekan arasındaki sıcaklık farkı ne kadar büyükse, hava yenilenmesi o kadar hızlı gerçekleşir. Kış sezonu boyunca, her 20 dakikada bir iç ortam havasının yenilenmesi şartıyla, tam havanın yenilenmesi için 5 dakika yeterli kabul edilir.

4. Ortak alanlar (kütüphaneler, tuvaletler, okul spor salonları) farklı insan grupları tarafından kullanıldığı için sürekli ve tamamen havalandırılmalıdır.

5. Soğuk havalarda, düşük sıcaklıkların etkisi, kalorifer peteklerinin üzerinde bulunan pencereler açılarak hafifletilebilir.

6. Klimanın çalışması durumunda, tüm mevcut havalandırma ve klima sistemleri maksimum taze hava giriş oranına ayarlanmalıdır. Optimum iç mekan havasının yenilenmesi için pencerelerin açılması önerilir.

7. Yangın kapıları varsa bunlar kapalı tutulmalıdır, binanın havalandırılması için açıklık olarak kullanılmamalı ve binanın yangın güvenlik planına uygun olarak kullanılmalıdır.

9. Virüsün yayılmasını önlemek için aşağıdakiler vurgulanmalıdır:

Aerosollerin koridorlardan bir odadan diğerine taşınması riski olduğundan, sadece odaların iç kapılarının açılmasından kaçınılmalıdır. Bu sebeple pencerelerin paralel açılması ve odanın iç kapısının açılması gerekmektedir.

Pencerelerin sadece yarım veya yukarı doğru az şekilde açılması, gün boyunca bu pozisyonda tutulsalar bile odanın yeterli şekilde havalandırılmasını sağlamaz. Her durumda ve halk sağlığının korunması nedenleriyle, yukarıda verilen tavsiyeler, koronavirüs SARS CoV-2’nin yayılmasına karşı korunmaya yönelik tüm önerilerle (el hijyeni, maske kullanımı, vb.) birlikte uygulanmalıdır.

Ayrıca çocukların mümkün olduğunca düzenli şekilde ebeveyni veya güvenilir tanıdığı tarafından okula götürülmesi ve okuldan alınması tavsiye edilmektedir.

Öte yandan okulların zeminlerinin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine ilişkin genel öneriler uygulanmalıdır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...