Her 3 Yunandan 2’si artık banka kartıyla alışveriş yapıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Her 3 Yunandan 2’si artık banka kartıyla alışveriş yapıyor

Her 3 Yunadan 2’si artık banka kartıyla alışveriş yapıyor

Yunanistan’da son dönemde ‘elektronik para’ ile, yani banka veya kredi kartıyla, ödemelerin nakit para ile yapılan ödeme ve alışverişlerin yerini almaya başladığı görülüyor.

Public Issue araştırma şirketinin yaptığı son araştırmaya göre bugün her 3 Yunandan 2’si (%68) yaptıkları alışveriş ve ödemelerinde banka kartı, kredi kartı veya ön ödemeli (prepaid) kart kullanıyor.

Araştırmaya göre tüketicilerin %61’i banka kartı, %21’inin kredi kartı ve %6’sının ön ödemeli kart kullanıyor.

‘Elektronik para’ kullanımı ile ilgili bazı istatistiki veriler ise şöyle:

– Erkeklerin %70’i, kadınların %65’i

– 35-44 yaş grubunun %70’i, 45-54 yaş grubunun %77’si ve 55-64 yaş grubunun %72’si

– Üniversite mezunlarının %83’ü

– Çalışanların %74’ü

– Kamu çalışanlarının %89’u, özel sektör çalışanlarının %73’ü

– Şehirde yaşayanların %72’si, yarı kentsel bölgelerde yaşayanların %61’i ve tarımsal bölgelerdeki nüfusun %60’ı banka, kredi veya ön ödemeli kart kullanıyor.

Öte yandan yetişkin nüfusun %32’lik (yeni her 3 kişiden 1’i) gibi önemli bir kesimi yaptığı alışveriş ve ödemelerde hiçbir zaman kart kullanmıyor.

Araştırmadan çıkan bir diğer ilginç sonuca göre ise nakit para ile yapılan alışveriş veya ödemelerin %78’inde fiş kesilirken, %19’unda fiş veya fatura kesilmedi.

POS cihazlarıyla ilgili olarak ise son bir haftada tüketicilerin %22’si kart ile ödeme yapmak istediğini ancak alışveriş yaptığı mağaza veya ödeme yaptığı kurumda POS cihazı bulunmadığını kaydetti. %77’lik bir kesim ise bu yönde bir sorun yaşamadığını beyan etti. POS cihazı bulundurmayan işletmelerin gıda ve yiyecek satan işletmeler (market, büfe, halk pazarları v.s. – %27), lokanta ve kafeterya (%25), sağlık hizmetleri ve klinikler (%9), giyim ve ayakkabı mağazaları (%8), kuaför ve güzellik merkezleri (%6) olduğu kaydedildi. – azınlıkça

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et