2021 yılında yeni bilgisayar almak kolay olmayacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

2021 yılında yeni bilgisayar almak kolay olmayacak

Bütün dünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle sokak yasakları gelince birçok insan evlerinden bilgisayar kullanarak işlerini sürdürmeye çalıştı.

Okulların kapanması ve eğitimin internet üzerinden sürdürülmesi de eklenince bilgisayar, laptop ve tablet satışlarında patlama yaşandı.

2021’de yeni bir dizüstü veya masaüstü bilgisayar almanın çok da kolay olmayacağı söyleniyor.

Ahval’in Chip’ten aktardığı habere göre, Covid-19 salgını sırasında evden çalışma ve uzaktan öğrenim alanlarındaki büyük artış, dünya genelinde satılan dizüstü ve masaüstü bilgisayar sayılarında ciddi bir artışa sebep oldu. Ancak analistlerin söylediğine göre bu büyüme, üretimin de artmasını gerektiriyor ve 2021 yılı için üretimi artırmak çok kolay olmayacak.

Dizüstü ve masaüstü bilgisayar pazarı salgın sırasında artarken, kullanıcıların uzaktan çalışma ve öğrenim için daha büyük ekranlı cihazlara yönelmesi ile beraber akıllı telefon satışları da geriledi.

Bilgisayar satışları arttı

Dizüstü ve masaüstü bilgisayarların satışı 2008 yılında yaklaşık 300 milyona ulaştıktan sonra, düzenli bir şekilde gerileyerek yıllık 250 milyon dağıtıma kadar düşmüştü. Ama şimdi, bazı analistler bu yılın 300 milyona yakın dağıtım ile kapanacağını, yani bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 15 artmış olacağını tahmin ediyorlar.

Pazarlama, analitik ve araştırma firması Canalys’in söylediğine göre kurulu PC ve tabletlerin sayısı, 2018 yılında 1,64 milyarken 2021 sonuna kadar 1,77 milyara ulaşacak. Bunun ana sebeplerinden biri, ailelerin ev başına bir cihazdan, salgın sırasında çalışan veya eğitim gören her kişi başına bir cihaza genişlemiş olması.

2020 yılında artan PC talebini karşılamak için PC satıcıları daha fazla tedarikçi ekledi, dağıtımı hızlandırdı ve önümüzdeki yıl yayımlanacak olan geliştirilmiş modelleri tanıttı.  Ancak bu çabalar, pek çok PC üreticisinin var olan siparişleri tamamlamaktan halen aylarca geride olduğu düşünülürse, yeterli gibi gözükmüyor.

Reuters ile konuşan Acer’in Pan-Amerika başkanı Gregg Prendergast’ın söylediğine göre PC üreticisi, firmanın eğitim müşterilerine dizüstü bilgisayarları taşımak için tren veya büyük kargo gemileri gibi geleneksel yöntemler yerine uçakları kullanarak oluşan ek masrafları kendi üzerine alıyordu. Ancak üretim hatlarının geride olması sebebiyle bazı müşterilerin kargolarını alabilmek için dört aya kadar beklemeleri gerekti.

Analist firması IDC yardımcı başkanı Ryan Reith ise, bazı ülkelerdeki okul ve işletmeler için PC ve PC parçası eksiklerinin 2022’ye kadar sürebileceğini belirtiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bilgisayar alımı için yüzde 60’a varan destek

Yunanistan’da işletmelerin dijital teknolojilerin entegrasyonundaki gecikmesini ele almak amacıyla, ESPA 2021-2027’nin yeni ‘Rekabetçilik’ Programının bir parçası olan 300 milyon evro bütçeli ‘Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Dijital Dönüşümü’ faaliyeti başlıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanlılar günün 6 saatini internette 3 saatini TV’de geçiriyor

Yunanistan’da internet kullanımı sürekli artıyor ve kullanıcılar 2022’de, 2021’e kıyasla yüzde 3,5 artmış durumda.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yine 200 evro tablet-bilgisayar yardımı geliyor

Yunanistan’da öğrenci ve eğitimcilere bilgisayar, tablet veya laptop almaları için 200 evroluk çek verilmesini öngören Ortak Bakanlık Kararı yayınlandı.
Devamını oku...