Emekliye ayrıldıktan sonra çalışmaya devam eden çiftçilerin emekli maaşları ne olacak? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Emekliye ayrıldıktan sonra çalışmaya devam eden çiftçilerin emekli maaşları ne olacak?

Emekliye ayrıldıktan sonra çalışmaya devam eden çiftçilerin emekli maaşları ne olacak?

Emekliye ayrıldıktan sonra çalışmaya devam etmek isteyen çiftçilerin emekli maaşlarının %60’ını gözden çıkarması gerekirken, çok az ve istisna durumundaki çiftçiler ise bu uygulamadan kurtulabilecek.

Öte yandan ilk başta bu uygulama için bir “af dönemi” olması ve bunun 2021 yılına kadar geçerli olması tasarlanırken, gelişmeler uygulamanın direkt hayata geçirilmeye başlayacağına işaret ediyor.

67 yaşını tamamlayarak bu yıl OGA’dan emekli olmayı planlayanlar, eğer prim haklarını kullanmaya devam etme kararı alırsa emekli maaşlarının %60’ını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Emekli maaşlarını tam alabilmeleri için ise prim haklarını devretmeleri ve primsiz kalmaları gerekecek!

Çiftçilerin OSDE tarım beyanlarının son bulduğu 15 Mayıs tarihine kadar tarlada mı kalacaklarına yoksa emekliye mi ayrılacaklarına karar vermesi gerekiyor.

Ayrıca 31 Aralık 2016 tarihine kadar emekliye ayrılan ve çiftçilikle uğraşmak yerine örneğin market açan çiftçilerin de % 60 emekli maaşı kesintisinden kurtulamayacağı belirtiliyor.

Kimler uygulamadan kurtuluyor?

Bu uygulamadan sadece 2016 yılı sonuna kadar OGA’dan emekliye ayrılan, tarım faaliyetlerini sürdüren bazı çiftçiler belirli şartlarla %60’lık kesintiden muaf olabilecek. Şimdilik bu şartlar hakkında detay yok.

Diğer taraftan 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren emekliye ayrılan ve aynı yıl içerisinde OSDE prim haklarını aktif hale getirenler de yine kesintiden kurtulamayacak.

Özetle yeni sosyal sigortalar kanunu çiftçilere “ya emekliye ayrılacaksınız ya da tarıma veya başka bir işte çalışmaya devam edeceksiniz, her ikisi de olursa kesintiye gideceğim” diyor. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et