Yunanlar kamunun küçülmesini, verginin de düşürülmesini istiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanlar kamunun küçülmesini, verginin de düşürülmesini istiyor

Yunanlar kamunun küçülmesini, verginin de düşürülmesini istiyor

Yunanlar kamunun daha da daraltılmasını isterken, yapılan sosyal yardımların kesilmesi pahasına vergilerin de düşürülmesini istiyor.

Bu sonuçlar Kathimerini gazetesinde yayınlanan “diaNEOsis” araştırma şirketinin “Yunanlar neye inanıyor?” adlı araştırmasın üçüncü versiyonunda yer alıyor.

Araştırmaya katılanların %62,1’i Yunanistan’daki ekonomik krizin “kendi zaaflarımızdan” kaynaklandığına inanırken, sadece %9,7’si krizden yabancıları sorumlu tutuyor. Olanaklarının ötesinde bir yaşam süren toplumun tamamının krizin sorumlusu olduğunu düşünenlerin oranı da %76 gibi oldukça yüksek seviyelerde seyrediyor.

Krize uluslararası finans sisteminin yol açtığına inanların oranında da (%59,4) 2015 yılında yapılan son araştırmaya kıyasla (%77,3) önemli bir düşüş yaşandığı görülüyor.

Daha küçük kamu

Vatandaşın %62,4’ü ülkenin daha küçük bir kamuya ihtiyacı olduğunu düşünürken, %21,8’i ise mali iyileşmenin devlet tarafından maaş ve emekli maaşlarının arttırılmasıyla sağlanacağına inanıyor. Bir diğer önemli sonuca göre ise halkın %73,2’si hükümetlerin yatırımcı çekmek ve ihracatı desteklemek amacıyla teşvik edici önlemler almaları gerektiğini düşünüyor.

Vergiler

Kamuoyunun “yüksek vergi ve güçlü sosyal yardım devleti” tercihinin yerini “düşük vergi ve daha kısıtlı sosyal devlet yardımı” seçeneğine bıraktığı görülüyor. 2015’teki araştırmada ilk tercih %10 farkla tercih edilirken, son araştırmada ikinci tercihin ilk tercihe %22,6 gibi bir fark attığı görülüyor.

Araştırmaya katılanların %71,7’si (bir önceki araştırmada %62,2) vergi kaçakçılığıyla etkin mücadele yapılacağı değerlendirmesini naif bulurken, %38,9’u vergi kaçırmayı aşırı vergilere karşı “meşru savunma” olarak görüyor.

Yatırımlara olumlu bakanların oranı %84,4 olarak önümüze çıkarken, %92,1’lik kesim yatırımların yeni iş kadroları yarattığını, %88,8’i Yunanistan’a yeni teknolojileri getirdiğini düşünüyor.

Bunun yanı sıra araştırmaya katılanların sadece %5,8’i emeklilik yaş sınırının 65 yaşın üzerine çekilmesi gerektiğine inanırken, %51,7’si 60 yaşın altında kalması gerektiğine inanıyor.

Göçmenlerle ilgili görüşler

Müslümanlara olumsuz yaklaşanların oranı %46,4 olarak belirlenirken, %36,3’lük kesim ise olumlu yaklaşıyor. Genel anlamda ise ankete katılanların %49’u göçmenlerle ilgili olumsuz, %37,6’sı olumlu görüşe sahip.

Vatandaşların %88,3’ü ülkedeki göçmen sayısının son on yılda aşırı arttığını düşünürken, %64,4’ü de göçmenlerin suç oranlarının artmasına katkı sağladığını, %58’i ise işsizlik sorununun artmasına yol açtıklarını düşünüyor.

%25,4’lük bir kesim göçmenlerin ülkenin demografik sorununun çözümünün bir parçasını oluşturabileceğine inanırken, göçmenlerin daimi olarak ülkede kalmasını sadece %2,2 gibi küçük bir kesim istiyor. %17,5’lik bir kesim ise aşamalı olarak ve belirli şartlarla göçmenlerin Yunanistan’da kalıcı olarak yerleşmesine sıcak bakıyor. Geriye kalan kesim ise göçmenlerin ülkeden uzaklaştırılmasını isterken, %20’lik bir kesim ise derhal sınır dışı edilmelerini arzu ediyor.

Yabancı örgütler ve Ruslar

Araştırmadan ayrıca komplo teorilerine de bir eğilim olduğu görülüyor. Halkın %80,5’i Yunanistan’da ve yurtdışında ipleri elinde tutan gizli örgütlerin olduğuna inanırken, %26,5’i halka havadan ilaç atıldığını düşünüyor. Buna inanların oranı Altın Şafak seçmenlerinde %50’ye, ANEL seçmenlerinde ise %37’e ulaşıyor.

Yunanlar %77,4 ile en çok olumlu görüşü Ruslar hakkında beyan ederken, %33,5’lik bir kesim Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılıp ve Moskova ile daha imtiyazlı bir ilişki kurması durumunda ülkenin çıkarlarına daha iyi hizmet edileceğine inanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et