Basırlıköylü çiftçiler parasızlıktan tarlaya bile gidemiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Basırlıköylü çiftçiler parasızlıktan tarlaya bile gidemiyor

 

Basırlıköylü çiftçiler parasızlıktan tarlaya bile gidemiyorRodop ilindeki tütüncüler traktörlerini çalıştırıp tarlalarda çalışmaya başlayacak durumda olmadıklarını dile getiriyor.

ERT Komotini radyosundan Maria Nikolau’ya konuşan Basırlıköy’den (Pasos) Ali Muharrem adlı tütün üreticisi “Tüccarlar şimdiye kadar tütünün kilosuna 5,10 ve 5,20 euro veriyorlar. Satım süreci henüz tamamlanmadı, bu da henüz para alamadığımız anlamına geliyor” diyor.

“İlk başlarda tütünün kilosunu 4 euro’dan satıyorduk ve 4,5 euro da prim alıyorduk. Ancak şimdi günlük masraflarımızı çıkarmakta bile zorlanıyoruz” diyen Basırlıköylü tütün üreticisi çiftçilerin büyük hayal kırıklığı yaşadığını dile getirdi.

Basırlıköy’de nüfusun %80’i tütüncülükle uğraşıyor. Aralarında yeni olanların sayısı oldukça az. Çiftçi Ali Muharrem de “Üç dört aile yeni bu işe başladı, diğerleri işsiz. Ya şehirde iş arıyorlar ya da ailelerinden ve dedelerinden harçlık bekliyorlar” ifadelerini kullanıyor ve kendi köyünde olduğu gibi birçok köyde de gençlerin Hollanda ve Almanya’ya çalışmak için göç ettiğini ifade ediyor.

“İş kadroları oluşturulmalı yoksa geleceğimiz karanlık” diyen Barılıköylü çiftçi bölgedeki sulama ve toprak dağıtımı sorununa da değinerek “Toprak dağıtımı yapılmadı ve sulamayı traktörlerle yapıyoruz. Akaryakıt fiyatları tavan yaptı. Masrafları nasıl karşılayacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Maria Nikolau – ERT Komotini

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et