Eskilerin popüler işletmesi 'periptero' zor günler geçiriyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eskilerin popüler işletmesi ‘periptero’ zor günler geçiriyor

Bir dönemlerin en popüler işletmelerinden sayılan büfeler veya diğer adıyla barakalar (periptero) yavaş yavaş yok olmaya yüz tutmuş halde.

Bir dönemler tûtûn mamülleri satışının tekelini oluşturan işletmeleri kiralamak için yüzlerce evro ödenirken, bugün mevcut büfeler, sembolik bir fiyata dahi kiracı bulamadığından kapatılıyor.

Batı Trakya’nın İskeçe (Xanthi) şehrinde an itbariyle sadece 10 büfe kalmış olup, konuyla ilgili thraki.com.gr sitesine konuşan Büfe İşletmecileri-Kiracıları Asbaşkanı Abdurrahman Faikoğlu, “Geçmişte büfe kiralamak için bir sürü para ödüyorduk. Şimdi kimse açık artırımlara gitmiyor. Kimse büfeciliği istemiyor. Ben de yıl sonunda büfeyi kapatacağım” diyor.

Faikoğlu, “Tûtûn mamüllerinden kazancımızı kestikleri yetmezmiş gibi, telefon kartlarından (kontör) da kestiler. Telefon kartlarından kazandığımız 50 cent’i bize müşteri veriyor. Operatör şirketler hiçbir şey vermiyor. Eskiye kıyasla işletmelerde kruvasan, çikolata gibi ürünler satmamıza izin veriliyor, ama neye yarıyor ki. Bu ürünleri 50 cent’e satıyoruz ki bu miktarın sadece %17-18’i bize kalıyor, oysa eskiden %30-32’si kalıyordu. Bu durumda giderlerin hangi birini ödeyebilirim? Elektriği mi? Vergi dairesini mi? Zorunlu olarak kapatmak zorunda kalıyoruz, emekliye ayrılanlar da, ayrılmayanlar da. Ne yapabiliriz ki?” diyor.

İskeçe’de kalan büfe sayısının 10’u geçmediğini belirten büfe işletmecisi, kapanan her büfeyle birlikte 1-2 kişinin işini kaybettiğinin altını çiziyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...