Independent: Mali kriz Yunanistan’da insani yaralara da yol açıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Independent: Mali kriz Yunanistan’da insani yaralara da yol açıyor

Independent: Mali kriz Yunanistan’da insani yaralara da yol açıyor

İngiliz Independent gazetesi Yunanistan’ın borcunun açtığı yaranın sadece ekonomik olmadığını aynı zamanda insani de olduğunu yazdı.

“Borç krizinin yol açtığı acı, yaşlılar da dahil olmak üzere sosyal açıdan hassas gruplarda daha fazla hissediliyor” ifadelerine yer verilen yazıda Yunanistan’ın kreditörleri ile borcun hafifletilmesini içermeyen bir anlaşmaya varabileceği hatırlatılıyor. IMF Yunanistan’ın borcunun hafifletilmesini isterken, Almanya buna karşı çıkıyor.

“Konu sadece Yunanistan’ın borcunun en uygun hafifletme şekli gibi teknik değil. Ne de Euro Bölgesi’nin geleceği veya genel anlamda ekonomiyle ilgili” ifadelere yer verilen makalede “Her şey önemli ancak her şeyden daha önemlisi ise sosyal ve insani bir felaketle karşı karşıya olan Yunanlar için işin insani boyutu” deniyor.

İngiliz gazetesinin makalesi şöyle devam ediyor:

“Yunan ekonomisi son on yılda bir çeyrekten fazla daraldı. Krizin acısı oldukça bariz ancak eşit şekilde dağıtılmıyor. Emekliler, gelirlerinin yarıya düştüğünü, bazı durumlarda ise daha da fazla azaldığını görüyor. Sağlık hizmetlerinde büyük bir baskı söz konusu, bazı ilaçlar ise bulunamıyor. İşsizlik resmi kayıtlara göre %23, gençlerdeki işsizlik ise neredeyse iki katı. Şanslı ve eğitimli gençler ise iş bulabilecekleri Britanya veya Almanya’ya göç edebiliyor. Büyükler ve daha az şanslılar için ise geçinmeyi sağlamaktan başka kaçış yolu yok. Tabiî ki de Yunan ekonomisi oldukça kötü idare edildi, ancak şimdi zarar görenler o kötü idare edenler değil”.

Makalenin son kısmında ise şu önemli ifadeler yer alıyor:

“İşin trajik tarafı ise mali sorunlar yaşayan ülkelerin ekonomilerini yeniden başlatmak için izledikleri denenmiş bir reçete var. Bu reçete genelde üç şey içeriyor: borcun hafifletilmesi, devalüasyon ve yapısal reformlar. Yunanistan reformları yapmaya başladı ancak diğer iki tercih mevcut değil. Bir aşamada borcun hafifletilmesi gerekir ve birçok kişi de devalüasyon olması gerektiğini de düşünüyor. Ancak bu arada heyecan devam ediyor ve dayanma gücü daha az olanlar da zarar görüyor.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et