Tütünler tartılmaya başladı. İlk fiyatlar ne durumda? - Azınlıkça
Uncategorized

Tütünler tartılmaya başladı. İlk fiyatlar ne durumda?

Tütünler tartılmaya başladı. İlk fiyatlar ne durumda?

Batı Trakya’da ilk el tütünlerin tartımına başlanırken, ilk veriler tütün üreticilerinin bu yıl daha yüksek fiyat beklentisini doğrular nitelikte.

Rodop Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin ypaithros.gr sitesine yaptığı açıklamalarda şu anda tütünün kilosunun 4,25 euro’dan yani geçen yıla kıyasla 0,45 euro daha pahalıya satıldığını söylüyor.

Bu yılki tütünün kalitesinin mükemmel olduğunu ve tütün şirketlerinin basma tipi tütüne büyük ilgi gösterdiğini anlatan Hüseyin “Geçen hafta Salı gününe kadar Rodop ve Evros’ta 1.700 ton tütün tartılmıştı. Bu yıl Batı Trakya’da üretilen toplam tütünün 5.600 ton olması bekleniyor” diyor. Şu ana kadar Missirian, SEKE, Socotab, Naksiadis ve Gleudis şirketleri bölgedeki tütünleri tartıyor.

Geçen yıl Batı Trakya’da 7.000 ton tütün üretildiği göz önünde bulundurulduğunda, bu yılki üretimde düşüş olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Ancak Tütün Kooperatifi Başkanı “Kalite çok iyi, verim ise hava şartlarından dolayı düşük. Çünkü 15 Ağustos’a kadar hiç yağmur yağmadı. Başlangıçta ise dolu ve sellerle karşılaştık” ifadelerini kullandı.

1.000 metrekarelik depo inşa edilecek

Rodop Tütün Üreticileri Kooperatifi Kozlukebir (Arriana) bölgesinde 1.000 metrekarelik bir depo inşası için 15 bin metrekarelik bir arazi satın aldı. Konuyla ilgili olarak Esat Hüseyin “Gübresinden tarım ilacına tütün üreticilerinin ihtiyacı olduğu her şey olacak. Proje Leader programı aracılığıyla yapılacak biz ise 430.000 euro olan yatırımın %30’unu ödeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki günlerde deponun inşasına başlayacağını anlatan Başkan Hüseyin, çalışmaların yaz aylarında tamamlanacağını kaydetti. Tarım malzemeleri satın alımında piyasa araştırmalarına yurtiçinden başlayacaklarını ifade eden Esat Hüseyin “Fiyatların düşük olduğu Bulgaristan ve Ukrayna’ya da bakabiliriz. Daha düşük fiyat elde edebilmek için bütün kooperatifler birlikte sipariş verebiliriz. 50-100 bin çuval gübre satın alacağız. Tütüne ekilen 65.000 dönüm tarlaya en azından 50 bin çuval gübre gerekli” ifadelerini kullandı.

Bu şekilde üretim maliyetinin düşürülmesine adına önemli bir adım atılacağı ve üreticilerin %25-30 oranında tasarruf edeceği düşünülüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et