NATO'ya Yunanistan'dan cevap: Önce Türk gemileri Yunan kıta sahanlığından çıksın - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

NATO’ya Yunanistan’dan cevap: Önce Türk gemileri Yunan kıta sahanlığından çıksın

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg‘in “Türkiye ve Yunanistan‘ın çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı aldığı” açıklamasına Yunanistan şartlı cevap verdi.

NATO Genel Sekreterinin Yunanistan ile Türkiye’nin masaya oturacakları açıklamasına Yunanistan’dan tepki geldi. Yunan hükümeti, NATO’nun açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ve görüşmelere başlanması için önce tüm Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmesi şartı olduğunu açıkladı.

Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşmeler yapmak üzere mutabakata vardığını duyuran NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg şu açıklamayı yapmıştı:

“Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz’de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO’da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı.”

Türkiye ve Yunanistan’ı ‘iki değerli müttefik’ olduklarının altını çizen Stoltenberg, NATO’nun ortak güvenliği etkileyen konular için en önemli istişare platformu olduğunu belirtti.

Genel Sekreter, “NATO dayanışması ruhu içinde gerilime çözüm bulmak için tüm ilgili müttefik ülkelerle yakın temas içinde kalmaya devam edeceğim” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan NATO’dan gelen bu açıklamalara Yunan hükümeti tepki gösterdi. Doğu Akdeniz’deki gerilimi azaltmak amacıyla NATO aracılığıyla Türkiye ile Yunanistan arasında teknik görüşmelere başlanmasının Ankara ve Atina hükümetlerince kabul edildiğine dair haberleri doğrulamayan Yunan hükümet yetkilileri bunun için şartları olduğunu kaydetti.

Yunanistan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in gerilimi azaltmak için NATO içerisinde mekanizmalar kurulması niyetini önemsediğini, öte yandan Doğu Akdeniz’de gerilimin azaltılmasının ve müzakere masasına oturulmasının ancak tüm Türk gemileri Yunan kıta sahanlığından çekilmeden bunun mümkün olmadığını” dile getiriyor.

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/32405-basbakan-micotakis-turkiye-konusunu-nato-ve-ab-konseyi-baskani-ile-gorusuyor
http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/30813-kkeden-dedeagac-limaninin-nato-ussune-cevrilmesine-karsi-protesto-gosterisi

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...