Batı Trakya’da kurban keseceklere uyarılar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da kurban keseceklere uyarılar

Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Veterinerlik Dairesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Batı Trakya’daki kurbanlıklar ve kurban kesimiyle ilgili açıklama yayınladı.

“Mezbahalar dışında yapılacak kesimlerde elde edilecek etin hijyeni ve güvenliği için Veterinerlik Dairelerinin hiçbir güvence sunamayacağı” belirtilen açıklamada “derme çatma kesim alanlarında hayvanların ve çevrenin korunması için şartların yerine getirilip getirilmediğinin de belirsiz olduğu” vurguladı.

“Müslüman tüketicilerin sağlığının korunması hedefiyle Kurban Bayramı döneminde aşağıdakiler kesinlikle uygulanmalıdır” ifadelerine yer verilen açıklamada o hususlar şöyle sıralanıyor:

  • Herhangi bir çiftlikten büyükbaş ve küçükbaş hayvan satım alımı Veterinerlik Dairelerinin onayı sonrası yapılmaktadır ve nakledilecek hayvanlar için her türlü evrakın (taşıma izni v.s.) bulundurulması gerekir.
  • Nakil sırasında hayvanlar böcek saldırılarına karşı böcek kovucu ilaçlarla korunmalıdır, büyükbaş hayvanlar için ise ayrıca nodüler ekzantemi hastalığı önlemleri alınmalıdır. Hayvanların taşınacağı aracın hayvanlar araca yüklenmeden önce ve sonra temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir.
  • Bütün hayvanların onaylı kesim evlerinde İslam dininin gelenek ve göreneklerine göre kurban edilmesi gerekir ve resmi veterinerler tarafından kesim öncesi ve sonrası muayene edilecekti. Kurban Bayramı ihtiyaçları çerçevesinde eyalet geneli bütün kesimevleri, kurbanlıkların kesilmesi için gerekli süre kadar açık kalacaktır.
  • 72 aylıktan küçük olan büyükbaş hayvanların ve 18 aylıktan küçük küçükbaş hayvanların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir, çünkü bu hayvanlar “deli dana hastalığı”na karşı muayene edilmemektedir. Daha yaşlı hayvanlar deli dana hastalığı için muayene edilmekte ve sadece test sonuçlarının negatif çıkması ile etleri tüketime sunulmaktadır”

Açıklamada ayrıca kesim ve hayvan alım satım sürecinde bütün Kovid-19 önlemlerinin geçerli olduğu belirtiliyor.

İşte açıklamanın Yunanca tam metni:

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:

η θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων συμπολιτών μας για το έτος 2020 εορτάζεται στις 31 Ιουλίου,

η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής ζώου χωρίς αναισθησία είναι δυνατή σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, υπό την προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο,

κατά τη θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, για ενδεχόμενη σφαγή βοοειδών και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων, σε χώρους που  δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν μπορούν να εγγυηθούν την υγιεινή και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος,

στους χώρους πρόχειρης σφαγής είναι άγνωστο εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος (μη αποτέφρωση των υλικών ειδικού κινδύνου, πιθανή απόρριψη των ζωικών υποπροϊόντων στο περιβάλλον, κ.λπ.),

και έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών, επισημαίνει πως κατά την περίοδο εορτασμού του Κουρμπάν Μπαϊράμ, πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

Η αγορά βοοειδών και αιγοπροβάτων από οποιαδήποτε εκμετάλλευση διενεργείται μετά από έγκριση των αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών, και τα ζώα που μετακινούνται πρέπει να φέρουν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (άδεια διακίνησης, διαβατήρια, σήμανση ζώων).

Τα ζώα κατά την μετακίνηση προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, ενώ στα βοοειδή εφαρμόζονται επιπλέον και τα μέτρα για την Οζώδη Δερματίτιδα. Το μεταφορικό μέσο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων.

Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας, και θα εξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή. Επισημαίνεται πως για τις ανάγκες της γιορτής, όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας θα λειτουργούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διεκπεραίωση των σφαγών.

Συνιστάται να προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών, και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς τα ζώα αυτής της ηλικίας δεν εξετάζονται για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους  καταναλωτές. Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αν τα ζώα που πρόκειται να σφαγούν είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων, δεν καταναλώνονται, και θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:

ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο και το μεσεντέριο.

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι και ο νωτιαίος μυελός.

Όλα τα παραγόμενα ζωικά υποπροϊόντα (πλην των δερμάτων) που θα προκύψουν από τη σφαγή, πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αδρανοποίησης και αποτέφρωσης.

Υπενθυμίζεται πως θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο σφαγείο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την προστασία της Υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών, την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, και την αποτροπή εμφάνισης και διασποράς Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων.

Επίσης επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία σφαγής και αγοραπωλησίας των ζώων, ισχύουν όλα τα μέτρα πρόληψης για τον COVID-19.

Παρακαλούνται όλες οι Αρχές, οι μουσουλμάνοι πολίτες, καθώς και κάθε εμπλεκόμενος, να συνδράμουν για την άρτια και ομαλή διενέργεια των σφαγών στα πλαίσια του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Prof Görür'ün İstanbul İçin Olası Deprem Uyarısı Batı Trakya'yı Etkiliyor Mu?

Profesör Dr. Naci Görür’ün İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili uyarıları sonrası akıllara Batı Trakya’da durum ne olur sorusunu getirdi.
Devamını oku...