Apostolakis: 8 Türk subayını Türkiye’ye geri vermeye hazırdık - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Apostolakis: 8 Türk subayını Türkiye’ye geri vermeye hazırdık

Dönemin Yunanistan Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı olan Evangelos Apostolakis

Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi sırasında dönemin Yunanistan Genelkurmay Başkanı olan Evangelos Apostolakis o gece Yunan tarafında yaşananları ilk defa açıkladı.

O gece Yunan tarfında yaşananları MEGA televizyon kanalının akşam ana haber bülteninde açıklayan eski Savunma Bakanı ve eski Genelkurmay Başkanı 15 Temmuz 2016 tarihinde “öğle saatlerinde daha darbe planladığına dair bilgilerinin olduğunu” belirtti.

Apostolakis “Akar, Yunan İstihbarat Teşkilatı EİP müsteşarı ile bir görüşme yaptı ve EİP müsteşarı bu yönde duyum aldıklarını kendisine iletti. Komutanları çağırıp onlara bu olasılıktan bahsetti ancak onlar da bir şey bilmiyorlardı” şeklinde yaşananları aktardı.

Erdoğanın hareketlerini takip ediyorduk

Eski Yunan Genelkurmay Başkanı devamında ise şunları söyledi:

“Gece darbe başladığında, (Akar ile) iletişime geçmeye çalıştım, telefon yoktu. Erdoğan’ın hareketlerini takip ediyorduk, bir otelde olduğunu biliyorduk. Bir ara onu almaya giden bir uçak olduğunu gördük.”

Dönemin Yunanistan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis


Gerekmesi durumunda Yunanistan’ın Recep Tayip Erdoğan’ı almak için bir helikopter göndermeye hazır olup olmadığına dair ise yorum yapmaktan kaçınan Apostolakis şöyle konuştu:

“Size sadece şunu söyleyebilirim: Yunanistan hazırdı, çünkü darbe gelişebilir ve kaçmak için veya iç meselelere tepki olarak Yunanistan’a gelmeye çalışan insanlar olabilirdi. O gece iyi bir hazırlık söz konusuydu. Bütün donanma dışarıdaydı. İlk gelen bilgiler darbenin başarılı olduğu ve Erdoğan’ın kaybettiği yönündeydi. Gece saatlerinden itibaren durum değişmeye başladı.”

Ahval’de aktarılan habere göre Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yunanistan’ın gerekmesi durumunda o gece kendisini kurtarabileceğini bilip bilmediği” şeklindeki soruya ise dönemin Yunan Genelkurmay Başkanı “Bunu ne doğrulayabilirim ne de yalanlayabilirim. Bir şeyler yapılması gerekiyor mu diye iletişim kurmaya çalıştık. Tüm meselede çok iyi bir tutum sergilediğimizi düşünüyorum” yanıtını verdi.

Darbe girişimi sonrası helikopterle kaçarak Dedeağaç üzerinden Yunanistan’a ulaşan 8 Türk subaylarını geri göndermeye hazır olduklarını belirten Apostolakis, Türk tarafıyla iletişim kurulamadığı için 8 subayın geri gönderilemediğini söyledi.

Apostolakis açıklamalarında “Helikopter ulaştığında bile helikopterin geri gönderilmesi için bir çaba oldu ancak iletişim kopmuştu. Helikopter (Dedeağaç’a) indiğinde Akar’la iletişime geçmeye çalıştım çünkü olay çok normal bir şekilde kapanacaktı. Ancak Akar benden 8 subayın Türkiye’ye geri dönmesini istediğinde olaylar gelişmişti, gözaltına alınmışlardı ve iltica sürecine tâbi tutulmuşlardı. Devreye adalet girmişti ve bir şey olması mümkün değildi. Bütün mesele o andaydı, (8 subay) kabul edilmeden önce bir anlaşma sağlanarak yapılması gereken yapılabilirdi” dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...