Adam gibi kahvaltı kalp hastalıklarını önlüyor - Azınlıkça
Uncategorized

Adam gibi kahvaltı kalp hastalıklarını önlüyor

Kolesterol hapı, D vitamini, balık yağı, probiyotik ve gıda takviyeleri içerek sağlıklı olacaklarını sananlar aldatıldıklarının lütfen farkına varsınlar artık.

Amerikan Kalp Derneği’ nin (AHA) son açıklaması kalp-damar hastalıklarından korunmak için benim senelerdir yaptığım beslenme tavsiyelerinin kötü bir taklidinden başka bir şey değil (1, 2).

AHA’ nın Circulation’ da yayınlanan makalesinde, her sabah düzenli olarak kahvaltı yapanlarda ve gece az yiyenlerde kalp krizi, felç gibi kalp-damar hastalıklarının daha az görüldüğü bildiriliyor (3). 

Kahvaltı yapanların kolesterol ve kan basınçları daha düşük olduğuna, kahvaltıyı atlayanlarda obezite, beslenme bozukluğu ve diyabet riskinin arttığına dikkat çekiliyor.

Makaleye göre, kahvaltıyı atlamak kalp krizi riskini yüzde 27, felç riskini ise yüzde 18 artırıyor.

Farelerde yapılan araştırmaların uykuda yemek yiyen hayvanlarda metabolizmanın yavaşlamasına; kilo alımı, insülin direnci ve enflamasyon risklerinin artmasına yol açtığının gösterildiğii hatırlatılıyor.

AHA’ nın makalesinde gece geç saatlerde yemek yenmesinin kalp-damar sağlığı ve metabolizmaya zararları da vurgulanıyor ve akşam 8’ den sonra mutfağın kapısına kilit vurulması gerektiği bildiriliyor.

Haftada 1-2 gün uzun süreli açlık dönemlerinin (intermittent fasting) yararlarının da altı çiziliyor.

Kuvvetli kahvaltının mana ve ehemmiyeti

Sabah kahvaltısının sağlıklı yaşamanın, obezite, diyabet ve kalp hastalıklarından korunmanın temel şartlarından olduğunu savunuyorum ancak bu da yeterli değil.

Kuvvetli kahvaltı demek sabah sabah mideyi abur-cuburla, ıvır-zıvırla doldurmak manasına gelmemeli: Kuvvetli kahvaltıdan kastım “Türk işi” yani “adam gibi kahvaltı”.

Bunları mutlaka yiyin: Fabrika ürünü olmayan her türlü peynir ve tereyağı; yoğurt; yeşil ve siyah zeytin; yumurta (rafadan, haşlama, omlet olabilir); mevsim yeşillikleri (maydanoz, yeşilbiber, salatalık, domates, tere gibi); 5-10 tane fındık-badem veya ceviz; şekersiz çay veya ıhlamur.

Parası olanlar makul miktarda Kayseri işi yani suni katkı maddesi ihtiva etmeyen “sucuk ve pastırma” da yiyebilirler.

Asla yenmemesi gerekenler: Her türlü fabrikasyon, ambalajlanmış kahvaltılıklar ile salam, sosis, jambon, reçel, poğaça, bisküvi, kek, sahte bal, rafine un ve şeker ürünleri.

Ben birkaç senedir evde tam buğday unundan kendi yaptığımız ekmeği de bıraktım ve hiç de eksikliğini duymuyorum.

Gelelim neticeye

BİR: Kahvaltı kadar kahvaltıda yenenler de önemlidir. Öyle, kahvaltı gevrekleri, sosis, salam, meyve suları, poğaça, reçel, marmelat gibi yiyeceklerle sağlıklı bir kahvaltı olmaz.

İKİ: Günde iki öğün beslenin. Günde 3 ana 3 ara öğün yeme tavsiyesi obezite ve diyabete yaldızlı davetiyedir.

ÜÇ: D vitamini, balık yağı, probiyotik hapları ve gıda takviyeleri içerek sağlıklı olacaklarını sananlar aldatıldıklarının lütfen farkına varsınlar artık.

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/07/09/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/saglikli-olmak-icin-gunde-2-ogun-beslenin/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/08/yazilar/tip-yazilari/beslenme/saglikli-yasamak-icin-kuvvetli-sabah-kahvaltisi-sart/

3. http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/01/30/CIR.0000000000000476

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et