Yunanistan Başbakanı Miçotakis’ten Ayasofya açıklaması: Şiddetle kınıyoruz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’ten Ayasofya açıklaması: Şiddetle kınıyoruz

Yunanistan Başbakanı ve ND Partisi Genel Başkanı Kiryakos Miçotakis

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararını kınayan bir açıklama yayınladı.

Miçotakis açıklamasında Ayasofya kararının “Türkiye’nin sadece Yunanistan ile olan ilişkilerini değil aynı zamanda Avrupa Birliği, Unesco ve uluslararası camia ile olan ilişkilerini de etkilediğini” belirtti.

Yunanistan Başbakanı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yunanistan Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararını şiddetle kınar.

Müze ilan edilmesinden 85 yıl sonra alınan bu karar Ayasofya’nın ekümenik niteliğini rencide etmektedir.

Eseri dünya kültür mülkü olarak tanıyanları da rencide eden bir tercihtir. Ve tabiî ki Türkiye’nin sadece Yunanistan ile olan ilişkilerini değil, aynı zamanda Avrupa Birliği, Unesco ve uluslararası camia ile olan ilişkilerini de etkilemektedir.

2005 yılında Kültürler İttifakı için çalışan Türk yönetiminin bugün tam aksi yönde hareket etmeyi tercih etmesi üzücüdür.”

Başbakan Kiryakos Miçotakis

Öte yandan Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterina Sakellaropulu ve parti liderleri de yaptıkları açıklamlarla Ayasofya’nın ibadethaneye dönüştürülmesi kararını protesto ettiler.

KİNAL Partisi lideri Fofi Gennimata yaptığı açıklamada Türkiye’ye karşı yasaklamalarla karşılık verilmesini önerdi. KİNAL partisinin Batı Trakya’da iki azınlık milletvekili bulunuyor. 

Öte yandan Danıştay’ın kararı öncesi Yunanistan ve Atina Başpiskoposi İeronimos “Türkler Ayasofya’yı camiye dönüştürmeye cesaret edemeyecekler” değerlendirmesi yapmıştı.

Ayasofya’nın müze statüsünün değiştirilmesi konusunda Türkiye’de Danıştay’dan beklenen kritik karar 10 Temmuz 2020 tarihinde açıklandı. Danıştay, Ayasofya’nın müze olan statüsünü iptal ederek tekrar ibadethaneye çevrilmesinin önündeki engeli kaldırmış oldu. Tarihi binanın yeni adı ise Ayasofya-i Kebir Camii olarak açıklandı.

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/30296-ayasofyanin-statusu-degisti-ibadethane-olmasinin-yolu-acildi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararını “Hayırlı olsu” ifadeleriyle kamuoyuyla paylaştı.

Ayasoya’nın ibadethaneye dönmesi için alınan karar sonrası Türk Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da sosyal medya hesabından “elhamdülillah” yazısı ve Ayasofya fotoğrafıyla paylaşımda bulundu:

Ayasofya’nın tarihini Vikipedi’den öğrenmek için TIKLAYIN

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/30328-kinal-lideri-gennimata-turkiyeye-yaptirim-uygulanmali-yalniz-bundan-anliyorlar

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...