Batı Trakyalı Ahmet Hüseyin pamuk üretiminde su kullanımını yüzde 25 azalttı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı Ahmet Hüseyin pamuk üretiminde su kullanımını yüzde 25 azalttı

Batı Trakya’nın Rodop İli’nden 20 yaşındaki Ahmet Hüseyin çağdaş teknolojiler kullanarak pamuk üretiminde su kullanımını azaltmayı başardı.

Ypaithros gazetesinden Viktoria Apostolopulu’nun haberine göre diğer aile üyelerini pamuk üretiminde modern teknolojiyi kullanmaya ikna eden genç Ahmet, daha fazla verim elde ederken üretim maliyetinin de düşmesini sağladı.

Küçük yaştan beri ailesinin tarım işleriyle uğraşan Ahmet “1.150 dönüm ekili arazimiz var. Bunlardan 780 dönümü pamuk, 260 dönümü (arpa ve buğday) nitrat solunumu programında ve 110 dönümü organik yonca” diyor ve ekliyor:

“Toprağı ve tarımı küçük yaştan veri seviyorum. 2019 yılında ilk kez büyük sorumluluklar üstlendim”.

Teknolojik araçlarla ilgili en önemli adımı 2015 yılında ailesini satın almaya ikna ettiği otomatik yönlendirmeli traktörle attıklarını ifade eden 20 yaşındaki genç çiftçi, bu sistem sayesinde gerek tarım ilaçlarında gerekse de gübrede tasarruf elde ettiklerini dile getirdi.

Teknoloji sayesinde daha az işçiyle daha çok verim aldıklarını ifade eden Ahmet Hüseyin ypaithros’a yaptığı açıklamada şöyle diyor:

“Tarlada aile olarak çalışıyoruz. İlk yıl dedelerimle birlikte beş kişiydik. Bugün ise üç kişiyiz ancak daha çok ekili arazimiz var”

“SU KULLANIMINI YÜZDE 25 AZALTTIK”

2017 yılında “akıllı tarım” teknolojisinden istifade ederek pamuk ekili arazilerine meteoroloji istasyonları yerleştirdiklerini belirten Ahmet zamanla su kullanımını azaltmayı başardıklarını ifade ediyor.

İlk yıl pamuk üretiminde su kullanımı yüzde 15 azalttıklarını belirten genç çiftçi, bir sonraki yıl yüzde 25 daha az su kullandıklarını dile getiriyor.

Öncesinde sulama döneminde 7 kez pamuklarını sulamak zorunda kaldıklarını ancak “akıllı tarım” uygulaması sayesinde bu sayıyı dörde indirdiklerini belirtiyor. Ahmet şu ifadeleri kullanıyor:

“Meteoroloji istasyonları kurmadan önce yağmur yağıp yağmayacağına bakmaksızın sulama yapıyorduk. Çünkü tarlaya kaç metreküp su düştüğünü bilemiyorduk. Emin olmak için sulama yapıyorduk ancak köklerde sorun yaşıyorduk. Bu sistem sayesinde sulama için en ideal anın ne zaman olduğuyla ilgili sistem tavsiye sunuyor”

Gelecekte tarıma daha fazla yönelmek istediğini dile getiren Gümülcineli Ahmet Hüseyin, çiftçinin gerektiği değeri görmediğini düşünüyor.

Çiftçiler olmadan yiyecek elde edilemeyeceğini belirten Ahmet “Bugün için çiftçi, üretmek için yatırım yapan bir iş insanıdır” diyor

Üreticileri teknolojiye güvenmeye davet eden 20 yaşındaki tarım üreticisi “Herkes imkanları doğrultusunda teknolojiye yatırım yapmalı” mesajını veriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor at Azınlıkça, web administrator/designer, and journalist based in Komotini, covering Thrace and Greece.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rodop İlinde Tapu Kadastro Bildirim Süresi Uzatıldı

Rodop ilinde mülkiyet sahipleri için önemli bir gelişme yaşandı. Tapu ve kadastro bildirimleri için belirlenen son tarih olan 29 Şubat 2024, vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine uzatıldı. Böylece, birçok kişinin yaşadığı mağduriyetin önüne geçilmiş oldu.
Devamını oku...