Batı Trakyalı Hüseyin Aguş: Bill Gates’e cacık servis etmeye hazırlanıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı Hüseyin Aguş: Bill Gates’e cacık servis etmeye hazırlanıyor

İskeçe’nin (Xanthi) Ketenlik (Kentavros) köyünden ABD’nin Arizona bölgesine lokanta açan Hüseyin Aguş’un hikayesi Yunan basınında geniş yer buldu.

Yunanistan’ın Ethnos gazetesi “Hüseyin Aguş: Bill Gates’e cacığı öğretmek isteyen Trakyalı” başlığıyla verdiği haberinde 62 yaşındaki iş insanının Amerikalı milyarderin “akıllı şehir” (smart city) projesini kuracağı bölgeye lokanta açtığını yazıyor.

Ketenlikli Hüseyin Arizona’nın Avondale bölgesine Yunan lokantası açarken, Bukeye’daki evinin önünde ise Bill Gates’in proje için 80 milyon dolara satın aldığı 24 bin dönümlük bir vadi bulunuyor.

AMERİKAN RÜYASINI ANDIRAN HİKAYE

Hüseyin Aguş’un hikayesi ise meşhur “Amerikan rüyasını” andıran cinsten. 13 yaşında okulu terk ettikten sonra önce inşaat işçisi olarak ve daha sonra gemilerde çalışan Aguş, 1984’te Washington’a gitmiş.

Washington’da kasap olarak çalışan Hüseyin Aguş, daha sonra kendi dükkanını açsa da 2004 yılında ailevi nedenlerden dolayı Ketenlik’e, eşi Ayşe ile birlikte geri dönmek zorunda kalmış.

2012 yılında ailenin iki çocuğu büyüyünce Aguş ailesi yeniden ABD’ye dönme kararı almış.

Önce Washington’daki evlerini satan Hüseyin Aguş, 2014 yılında Arizona’ya taşınmış.

Microsoft’un sahibi Bill Gates’in projesini hayata geçireceği vadinin bir kısmı Aguş’un evinin bulunduğu Backeye’da yer alıyor.

XANTHİ GREEK FOOD

Şubat ayında Avondale’ye lokanta açan 62 yaşındaki Bat Trakyalı, Yunan mutfağındaki yemekleri sunduğu lokantasının adını “Xanthi Greek Food” koydu.

Ancak kısa süre sonra koronavirüs salgının patlak verdiğini anlatan Aguş şöyle konuşuyor:

“Burada çok vaka yaşanmadı. Yerel yöneticilerin aldığı kurallara insanlar uydu. Lokantamız bir gün bile kapanmadı, ancak içeri müşteri kabul edemiyorduk. Müşteriler telefonla arıyordu, biz de onlara pişirdiğimiz yemekleri söylüyorduk. Daha sonra da gelip siparişlerini alıyorlardı”.

Hüseyin bey eşi Ayşe hanımla birlikte mutfakta çalışırken, iki oğlu ise müşterileri ağırlıyor. Eylülde okullar açıldığında yeni personele ihtiyaçları olacak.

Pastiçyosundan musakasına, kuzuda fırından dönere, dolmasından ıspanak böreğine ve farklı salatalara kadar Xanthi Greek Food’da yok yok.

Dükkanın en meşhur yemeği ise köy sucukları. Aguş ailesinin lokantasında kadayıf, baklava, revani gibi tatlılar da servis ediliyor.

RİTA WİLSON’UN İSKEÇELİ OLDUĞUNU ANLATIYORUZ

“Burada kendimizi ülkemizin temsilcileri gibi hissediyoruz” diye Ethnos gazetesine konuşan Hüseyin Aguş şu ifadeleri kullanıyor:

“İskeçe’yi bize sorduklarında mutlu oluyoruz. Birçok kişi İskeçe’yi haritada arıyor. Onlara Tom Hanks’ın eşi Rita Wilson’un da İskeçeli olduğunu anlatıyoruz. Herkes Yunanistan’ı biliyor ama İskeçe’yi bilen yok. Lokantanın önünde durup adını okumaya çalışmaları ve içeri girip ne anlama geldiğini sormaları çok güzel. Biz de o kişilere müşteri değil turist adayı olarak bakıyoruz. Sonra da şehrimizi anlatıyoruz”

Her yıl yaz tatili için memleketlerine geri dönen Aguş ailesinin bu yaz için planları değişmiş. Açtıkları yeni restoran, oğullarının üniversiteye başlayacak olmasına bir de koronavirüs eklenince aile planda değişikliğe gitmek zorunda kalmış.

Hüseyin Aguş son olarak bölgede çıkan korona vakalarından dolayı endişe duyduğunu özellikle de Ketenlik’te yaşayan yaşlı annesi ve 7 kız kardeşi için kaygılandığını dile getiriyor.

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/27978-ketenlikten-amerikada-lokanta-acti

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...