SYRIZA vekilleri: Batı Trakya’da çocukları azınlığın uç unsurlarının kucağına itiyorsunuz! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

SYRIZA vekilleri: Batı Trakya’da çocukları azınlığın uç unsurlarının kucağına itiyorsunuz!

SYRIZA Rodop milletvekili Dimitris Haritu ile eski eğitim Bakanı Nikos Filis SYRIZA’nın Batı Trakya’daki anaokullarında pilot olarak hayata geçirdiği çift dilli anaokulu programının iptal edilmesine sert tepki gösterdiler.

Haritu ile Filis halihazırdaki ND hükümetinin Eğitim Bakanı Niki Kerameos’u hedef alırken, pilot olarak uygulanan çift dilli anaokulu programının iptal edilmesini eleştirdi.

Nikos Filis konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlık (Batı) Trakya’daki anaokullarını unutuyor. Milliyetçi baskılara boyun eğerek, anaokulu öğretmenlerinin yanına Türkçe veya Pomakça bilen yardımcıların yerleştirildiği ve çocukları ilerlemesini sağlayan ve o çocukları anaokulu dışında isteyen başka etkenlerin kucağından kurtaran başarılı programı iptal etti.

(Batı) Trakya azınlığının (gittiği) anaokullarındaki ikinci dili kaldırdı. Maalesef bu pozitif önlem ND’nin milliyetçilik nöbetine kurban gitti. Anaokulu öğretmeninin yanına Türkçe bilen bir yardımcı koyduk ki tek kelime Yunanca bilmeyen azınlığın çocuklarını kazanabilelim. Bu çocukları yalnızlaştırmamak ve azınlığın uç unsurlarının kucağına itmemek için bunu yaptık. ND bunu iptal etmiştir”

Rodop SYRIZA milletvekili Haritu da “İngilizcenin anaokuluna girmemesi yönünde uzmanların görüşlerini dinlemiyorsunuz” ifadelerini kullanırken sözlerini şöyle sürdürdü:

“(Batı) Trakya’daki 12 anaokulunda pilot olarak uygulanan programı kaldırdınız. Azınlık çocuklarının Yunan eğitim sitemine dahil olmasını istemeyen azınlıktaki uç unsurları çok iyi anlıyorum.

Bu pilot programdan rahatsız olmuşlardı çünkü program anaokulundaki yardımcının anadilini bilmesini şart koşuyordu. Örnek olarak size dağlık bölgedeki anaokulları için kriterin Pomakça bilmek olduğunu veya başka yerlerde Türkçe bilmenin kriter olduğunu söyleyebilirim”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe'de Yasal İzni Olmadan Sokakta Mal Satan Vatandaşa Kelepçe

İskeçe’de bir vatandaş, yasal izni olmadan sokakta mal sattığı gerekçesiyle tutuklandı.
Devamını oku...